Gemeente Enschede

Scholingsboulevard krijgt steeds meer vorm


Enschede, 23-09-2003

Het gaat goed met de Scholingsboulevard. Doordat de stuurgroep, met daarin vertegenwoordigers van de betrokken onderwijsinstellingen en de gemeente, zich heeft uitgesproken over de onderwijsclusters per locatie en de architectenkeuze, is realisatie van de nieuwe onderwijsvoorziening weer een heel stuk dichterbij gekomen.

De Scholingsboulevard (voor klas 3 en 4 van het VMBO en niveau 1 en 2 beroepsopleidende leerweg van het MBO) wordt gerealiseerd op twee nabijgelegen terreinen: de hoek Kuipersdijk- Weth. Beversstraat (gebouw Bonhoeffer, voormalig Cals/Jacobus College) en de hoek Weth. Beversstraat - Zuiderval (gebouw Bonhoeffer, voormalige De Hoeksteen/Ichthus). Besloten is tot de volgende clustering van leerwegen (inclusief VMBO-theoretische leerweg) en leerlingen per locatie:

Kuipersdijk:

Techniek (± 800 leerlingen)

Economie (± 800 leerlingen)

Weth. Beversstraat:

Zorg en Welzijn (± 800 leerlingen)

Consumptief, Horeca en Toerisme (± 150 leerlingen)

Grafimedia en ICT (± 100 leerlingen)

Sport en Dienstverlening (± 100 leerlingen)

Bij deze keuze is rekening gehouden met diverse factoren, waarbij vooral de sociale aspecten zwaar wegen:

* Een goede verdeling van het aantal leerlingen over de twee locaties.

* De kleinschaligheid moet gewaarborgd zijn (de scholingsboulevard is geen leerfabriek).

* Een goede mix van jongens en meisjes.

* Een goede mix van allochtone en autochtone leerlingen.
* Geen eliteschool.

* De clustering houdt rekening met toekomstige ontwikkelingen.
* De clustering houdt rekening met omgevingsfactoren (bijvoorbeeld sport- en verkeersvoorzieningen).

De Projectgroep Onderwijs, waarin vertegenwoordigers van alle drie de onderwijsinstellingen zitten, is daarnaast bezig om de in 2002 op hoofdlijnen vastgestelde onderwijsvisie verder uit te werken. Deze zal in december gereed zijn. Vervolgens zullen vanaf begin 2004 diverse werkgroepen, met leden vanuit de drie scholen, betrokken worden bij de verdere detailuitwerking.

Architectenkeuze

Uit de 17 architectenbureaus die zich voor de Europese aanbesteding hebben aangemeld en zo hebben meegedongen naar het ontwerp en de bouw van de Scholingsboulevard, zijn er vijf gekozen. Op 14 november aanstaande zal ieder van hen een zogenaamd masterplan presenteren, gebaseerd op het globaal programma van eisen dat door de Stuurgroep is vastgesteld en op de stedenbouwkundige situatie op en om de beide locaties. De vijf architectenbureaus zijn in alfabetische volgorde: Architecten Cie, Atelier Pro, IAA, KCAP/Arcadis en Rienks Architecten. Het totale brutovloeroppervlak van de Scholingsboulevard bedraagt circa 32.000 m2. De Scholingsboulevard dient, naar verwachting, gefaseerd in 2006 t/m 2008 te worden opgeleverd.

De door de Stuurgroep voorgenomen besluiten zullen nu worden voorgelegd aan de besturen en medezeggenschapsraden van de betrokken onderwijsinstellingen.

---

---

Gepubliceerd op 23-09-2003 © Copyright gemeente Enschede Naar