Gemeente Delfzijl

Persbericht

23/09/2003
Gemeenteraad stelt profielschets op voor een nieuwe burgemeester

INFORMATIE

In een extra raadsvergadering op 22 september 2003, waarbij ook de Commissaris van de Koningin aanwezig was, heeft de gemeenteraad van Delfzijl de profielschets voor een nieuwe burgemeester vastgesteld.

Door het vertrek van de heer E. Haaksman is per 1 juli 2003 een vacature van burgemeester ontstaan. De vacature wordt per 1oktober 2003 formeel opengesteld.

In de profielschets is opgenomen waar aan een nieuwe burgemeester moet voldoen (functie-eisen, ervaring etc.), welke vaardigheden hij/zij moet hebben, waar hij/zij voor moet staan etc.

De procedure om tot de benoeming van een nieuwe burgemeester te komen is als volgt:

Vanaf 1 oktober tot 22 oktober 2003 kunnen belangstellenden een sollicitatiebrief sturen naar de Commissaris van de Koningin. De Commissaris wint inlichtingen in over de sollicitanten en voert waar nodig gesprekken met kandidaten. Op basis van deze inlichtingen en gesprekken maakt hij een voorselectie van kandidaten die in principe benoembaar zijn tot burgemeester.
Hij legt een lijst met deze kandidaten voor aan de vertrouwenscommissie. De vertrouwens- commissie is een commissie ingesteld door de gemeenteraad waarin alle fracties zitting hebben. Deze commissie is belast met het selecteren van kandidaten en het maken van een concept-voordracht voor de gemeenteraad.

Het ligt in de bedoeling dat, nadat de vertrouwenscommissie de gesprekken heeft gevoerd, de gemeenteraad eind januari 2004 een voordracht maakt van twee kandidaten die voor benoeming in aanmerking komen.

De gemeenteraad heeft in juni 2003 besloten dat deze twee kandidaten aan een referendum zullen worden onderworpen. Eind februari/begin maart 2004 zullen de burgers dus een keuze kunnen maken uit deze twee kandidaten. Als de opkomst van het referendum meer dan 30% is moet de gemeenteraad bij de vaststelling van zijn uiteindelijke voordracht aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties rekening houden met de uitkomst van het referendum. De gemeenteraad kan hiermee uiteraard ook rekening houden als de opkomst lager is. De voordracht wordt via de Commissaris van de Koningin naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gezonden. De Kroon besluit tot benoeming. Verwacht wordt dat Delfzijl op 1 april 2004 een nieuwe burgemeester heeft.