Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij


Sport- en beroepsvisserij bundelen krachten voor verbetering visstandbeheer op de rivieren

19 september 2003
Op de Maas, de verschillende Rijntakken en de zijrivieren en beken worden door vele tienduizenden sportvissers heel wat visuurtjes doorgebracht en zijn er tientallen beroepsvissers actief. Voor deze sport- en beroepsvissers is een gezonde en gevarieerde visstand van groot belang. Ook zijn ze samen verantwoordelijk voor het beheer van de visstand. Visstandbeheer op het complexe stelsel van de grote rivieren en zijwateren is niet eenvoudig. Daarom starten organisaties van de sport- en beroepsvisserij in het gebied van de grote rivieren op 23 september het project Zilveren Stromen.

Het project Zilveren Stromen is erop gericht te komen tot een goed visstandbeheer op de grote rivieren. Bij goed visstandbeheer hebben naast de vissers vooral de vis en de riviernatuur belang. Er zijn al veel projecten gepland en uitgevoerd die de natuur op en langs de rivieren moeten versterken, maar daarbij is de vis vaak buiten beschouwing gebleven. Met de uitvoering van het project willen de organisaties, die samen 240.000 sportvissers en tientallen beroepsvissers vertegenwoordigen, bereiken dat de vis op de grote rivieren weer volop in de aandacht komt en dat er zich een natuurlijke en aantrekkelijke visstand gaat ontwikkelen.

Zilveren Stromen zal knelpunten en kansen voor de visstand en de sport- en beroepsvisserij in kaart brengen, gevolgd door voorstellen voor maatregelen. Hiertoe behoren ook afspraken tussen de sport- en beroepsvisserij over de benutting van vis, regelgeving en onderzoek naar de visstand.

De organisaties hebben de naam Zilveren Stromen gekozen, omdat die symbool staat voor de rivieren, de vissen, de beleving van de sportvisser, de mogelijkheden van de beroepsvisser, en de ambitie om daaraan toekomstgericht te werken. 'Zilveren Stromen' is in twee woorden een streefbeeld. Voor vis en visser.

Het startsein voor het project Zilveren Stromen zal gegeven worden tijdens een speciale bijeenkomst op 23 september. De deelnemende organisaties tekenen dan een bestuurlijk akkoord. De bijeenkomst zal plaatsvinden in het Bezoekerscentrum Grote Rivieren te Heerewaarden. Het is de bedoeling het project eind 2004 af te ronden. De organisaties steken circa 200.000 euro in het project.

De deelnemende organisaties aan het project Zilveren Stromen zijn: Hengelsportfederatie Oost Nederland, Federatie van Hengelsportverenigingen Zuidwest-Nederland, Sportvisserijbelang Gelderland, Hengelsportfederatie Limburg, de Combinatie van Beroepsvissers en de Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij.


---

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met de werkgroep Zilveren Stromen, p/a postbus 433, 3430 AK Nieuwegein, E-mail: zilverenstromen@ovb.nl. Contactpersonen zijn dhr. J. Quak (030-605 84 56) en dhr. R. van Aalderen (030-605 84 61)