Time : 11:22:10 AM
Date : Tuesday, September 23, 2003
Sender Name: Glaxosmithkline

"Zybabel" de eerste Belgische studie die uitgevoerd werd met bupropion één van de laatste aanwinsten op het gebied van rookstopbehandeling.

Van alle risicofactoren voor de gezondheid is roken ongetwijfeld één van de belangrijkste, zowel in termen van morbititeit als mortaliteit. Ook al is het globaal aantal rokers in vergelijking met 30 jaar geleden afgenomen, toch maakt roken nog steeds deel uit van het dagelijkse leven van heel wat personen. (1)
Hoewel de nefaste effecten van roken reeds lang gekend zijn, blijft tabak een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van verschillende ziekten (longkanker, ischemische hartziekten, chronische luchtwegenaandoeningen, emfyseem...).

Het is bijgevolg duidelijk dat een daling van het tabaksgebruik één van de prioriteiten moet zijn in de volksgezondheid. De Waalse Minister van Sociale Zaken en Gezondheid, Dhr. Thierry Detienne, heeft recentelijk de actie "gratis patches" gelanceerd in het kader van het plan "Gezondheid zonder tabak".
Deze actie bestaat eruit om gratis patches te bezorgen aan de huisartsen, zodat zij de rokers kunnen helpen om definitief te stoppen met roken.

GlaxoSmithKline Pharma wil ook graag zijn steentje bijdragen door startverpakkingen bupropion (ZybanTM) ter beschikking te stellen via de behandelende arts om patiënten te helpen in hun poging te stoppen met roken.

Enkele gegevens betreffende de startverpakkingen :

De startverpakkingen van 30 tabletten zijn voldoende voor een behandeling van 2 weken. Studies hebben echter aangetoond dat ZybanTM efficiënt is, op voorwaarde dat de behandelingsduur van 7 à 9 weken gerespecteerd wordt. Het is dus absoluut noodzakelijk dat de patiënt zijn behandeling na deze 2 weken verderzet.

Uiteraard wordt de huidige wetgeving betreffende de verdeling van stalen van geneesmiddelen volledig gerespecteerd.

Een ideaal moment dus om de Belgische studie "Zybabel" die uitgevoerd werd met bupropion, één van de laatste aanwinsten op het gebied van rookstopbehandeling, in de kijker te plaatsen.

Zybabel: Belgisch bewijs van de waarde van bupropion als hulp bij het stoppen met roken.

Er wordt algemeen aanvaard dat jaarlijks vier op tien rokers plannen hebben om te stoppen met roken maar dat slechts 6 % van hen daar ook echt in slaagt. Een onderzoek dat enkele jaren geleden in ons land werd verricht heeft aangetoond dat 69 % van de mensen die in de loop van het voorbije jaar een vergeefse poging waagden bereid waren om het nog eens te proberen.
Dit wijst er duidelijk op dat er bij de rokers een diep gevoel van onbehagen leeft en dat er tot dusver nauwelijks tegemoet gekomen werd aan de vraag naar een ontwenningsmiddel voor tabak.

Talrijke buitenlandse studies, verschenen in wetenschappelijke tijdschriften, hebben al aangetoond dat de komst van het geneesmiddel bupropion, eventueel gekoppeld aan een nicotinevervanger en een aangepaste psychologische begeleiding, de situatie heeft veranderd en echte hoop kan geven aan mensen die werkelijk willen afkicken van deze verslaving waardoor een consument op twee zijn leven verkort. (2)(3)

Inmiddels is dat ook aangetoond in ons land, in het kader van Zybabel (4) , een onderzoek dat in de loop van 2001 werd uitgevoerd en waarmee de waarde van dit geneesmiddel werd bewezen aan de hand van een steekproef bij 237 vrijwilligers van gemiddeld 44 jaar oud die in het voorgaande jaar ten minste tien sigaretten per dag rookten en die
- uiteraard - hun tabaksverbruik wilden opgeven (mensen die moesten stoppen met roken omwille van dringende medische redenen werden niet opgenomen in deze proef).

Al die mensen (iets meer vrouwen - 129 - dan mannen - 108) werden gerekruteerd door artsen die hen volgden in het kader van een antirookcampagne, in 9 universiteiten en 10 ziekenhuizen van het land. Het onderzoek nam een vol jaar in beslag en gedurende al die tijd werden deze mensen voortdurend gevolgd door deze centra (alles samen werden zij 6 keer onderzocht).

Aan het begin van het onderzoek rookten deze mensen gemiddeld 23,8 sigaretten per dag (de lichtste roker joeg er 10 sigaretten per dag door, de zwaarste roker 75). Volgens de test die door een Zweeds onderzoeker, de heer Fagerström, werd uitgewerkt, vertoonden 75 % een uitgesproken fysieke verslaving aan nicotine. Tijdens de eerste zeven weken van het onderzoek moesten de betrokkenen tweemaal een tablet van 150 mg bupropion innemen (verkocht onder de naam Zyban, vandaar de naam van het onderzoek: Zybabel). Vanaf de derde week werd er, tijdens een op dat ogenblik gepland bezoek, voor het eerst geraamd in hoeverre de persoon in kwestie het roken al had opgegeven. Dit werd herhaald in de 12de, de 26ste en de 52ste en dus laatste week van het onderzoek. De persoon die de vrijwilligers onderzocht vroeg hun of ze nog rookten en controleerde hun antwoord door het
koolstofmonoxidegehalte in hun adem te meten.

Aan het einde van de behandeling met geneesmiddelen, d.w.z. in de zevende week, bedroeg het abstinentiepercentage niet minder dan 59,1%. Dit percentage nam - naar verwacht - langzaam af: 46,5 % in de twaalfde week, 36,3% in de zesentwintigste week en 29,1% bij het einde van het onderzoek. Deze resultaten lopen helemaal gelijk, en zijn zelfs een beetje beter dan de resultaten van vergelijkbaar onderzoek dat in andere landen werd verricht en een gelijkaardig verloop kende. Dit betekent dus dat ongeveer eenderde van de deelnemers aan het onderzoek na één jaar niet hervallen is, terwijl ze slechts 7 weken lang met medicijnen werden behandeld.

Een van de laatste interessante bijdragen van Zybabel betreft een van de grote zorgen van mensen die stoppen met roken: zullen ze zwaarder worden? Het antwoord is: ja, we mogen onszelf geen rad voor de ogen draaien. Maar de intrinsieke eigenschappen van bupropion lijken er wel voor te zorgen dat de mensen minder zin hebben om te knabbelen, wat wellicht de oorzaak is van die beperkte gewichtstoename. In het onderzoek dat in ons land werd uitgevoerd was er slechts een verschil van 1,3 kg met het oorspronkelijke gewicht bij de mensen die niet rookten tussen de 4de en de 7de week. Na een jaar ononderbroken abstinentie bedroeg de gewichtstoename gemiddeld 4,6 kg. Dat is niet verwaarloosbaar, maar het is beduidend minder dan wat er werd vastgesteld bij andere onderzoeken die geen gebruik maakten van bupropion om de inspanningen van berouwvolle rokers te ondersteunen.

Besluit: het Zybabel-onderzoek dat in 2002 in ons land werd uitgevoerd bevestigt duidelijk wat we al hebben kunnen lezen in de beste internationale medische tijdschriften (2)(3), namelijk dat bupropion, een geneesmiddel dat geen nicotine bevat, een doeltreffende behandeling blijkt te zijn voor tabaksverslaving, samen met een begeleiding door gespecialiseerde centra. De roker moet nog altijd zelf de nodige inspanningen leveren, maar die zijn dan ook écht de moeite waard!

Referenties
(1) Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, IPH/EPI reports nr 2002-25
(2) Hurt RD, Sachs DPL, Glover ED. A comparaison of sustained release bupropion and placebo for smoking cessation. N.Engl.J.Med 1997;337:1195-1202
(3) Jorenby DE, Leischow SJ, Nides MA et al. A controlled trail of sustained release bupropion, a nicotine patch or both for smoking cessation. N Engl Med.1999;340:685-91
(4) Data on file: Belgian one-year multi-center open following of bupriopion as an aid to smoking cessation in smokers with chronic obstructive pulmonary disease, stable cardiovascular disease or without medical condition.
(5) Luk Joossens, OIVO 2002

Ter herinnering
Bupropion is de eerste nicotinevrije rookstopbehandeling. Het wordt in Belgie door de Laboratoria GlaxoSmithKline sinds september 2000 gecommercialiseerd onder de naam ZybanTM.

VOOR MEER INFORMATIE

GLAXOSMITHKLINE
Danielle Jacobs
Rue du Tilleul, 13
1332 Genval
Tel: 02/656.21.30
GSM: 0473.73.73.00
E-mail: dj89533@gsk.com