Ingezonden persbericht


Goed Werkgeverschap en Goed Werknemerschap

De verhouding tussen werkgever en werknemer lijkt simpel; de werknemer stelt zich ter beschikking van de werkgever en levert een prestatie (arbeid). De werkgever stelt daar een beloning (in ruime zin) tegenover. Maar er komt meer bij kijken dan dat. Want er zijn natuurlijk talloze variaties in maatregelen die werkgevers kunnen nemen voor hun personeel, en evenzoveel variaties in hoe medewerkers zich gedragen binnen organisaties. Beide zaken zeggen respectievelijk iets over het Goed Werkgeverschap en Goed Werknemerschap.

Het huidige onderzoek van TNO Arbeid richt zich op het vaststellen van de stand van zaken van Goed Werknemerschap en Goed Werkgeverschap, alsook op motieven en effecten. Aan werkgevers vragen we wat ze doen om een goed werkgever te zijn, en wat ze vinden van hun goed werknemerschap. Aan werknemers vragen we wat ze vinden van hun werkgever en in hoeverre ze zichzelf beoordelen als een goed werknemer.

De volgende vraagstellingen staan centraal:
Wat is 'goed werkgeverschap' op het gebied van bijvoorbeeld arbeidsverhoudingen, organisatie en personeelsbeleid? Wat is 'goed werknemerschap' op bijvoorbeeld het gebied van inzet, betrokkenheid en motivatie? Hoe geven de verschillende partijen (werkgevers, werknemers, overheid) inhoud aan het begrip? Welke motieven hebben werkgevers om 'goed werkgeverschap' na te streven? Evenzo voor werknemers? Hoe ontwikkelt 'goed werkgeverschap' zich in verschillende typen van organisaties? Welke factoren zijn hierop van invloed?
Welke effecten heeft dit beleid voor de werkgever en de werknemer?

Dit onderzoek valt onder het kennisinvesteringsprogramma dat uitgevoerd wordt in het kader van de aan TNO toegewezen overheidsfinanciering op het terrein van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De concepten Goed Werkgeverschap en Goed Werknemerschap worden verkend en gedefinieerd. De doelstelling is aanbevelingen te formuleren voor beleid, zowel nationaal beleid als (HRM) beleid binnen arbeidsorganisaties

Intomart neemt momenteel telefonische interviews af met ongeveer 500 werkgevers. Zo'n 1000 werknemers vullen via het internet een vragenlijst in. Maar dit kwantitatieve onderzoek is niet de enige methode voor de uitvoering van het onderzoek. . Er zijn inmiddels ook diverse interviews afgenomen met vertegenwoordigers van diverse belangenpartijen zoals de overheid, de sociale partners en branche-organisaties. Tevens wordt onderzocht hoe goed werkgever- en goed werknemerschap in andere landen van de Europese Unie worden beschouwd en toegepast. Tenslotte starten we casestudies (nationaal en internationaal) in bedrijven naar de wijze waarop goed werkgever- en goed werknemerschap zich in organisaties ontwikkelen, de rollen van in- en externe partijen daarbij en de kosten en baten.

In het eerste kwartaal van 2004 zullen de resultaten van het vragenlijstonderzoek onder werkgevers en werknemers worden opgeleverd. U ontvangt hiervan een samenvatting. Mocht u vragen hebben naar aanleiding van deze informatie, dan kunt u per e-mail contact opnemen met de projectleider:

Erik Jan van Dalen
E.vDalen@arbeid.tno.nl

TNO Arbeid

TNO Arbeid is een dienstverlenende organisatie voor bedrijfsleven en overheid die kennis ontwikkelt en toepast inzake complexe arbeidsvraagstukken. Indien u geĂŻnteresseerd bent in het producten- en dienstenaanbod, kunt u dit kenbaar maken door te antwoorden op deze e-mail of via onze website www.arbeid.tno.nl.


---- --