CDA TWEEDE KAMERFRACTIE

CDA: oudere militair blijven ontzien bij uitzending

CDA en LPF hebben als enige partijen gestemd tegen het amendement Bussemaker/Weekers dat een einde maakt aan de uitzonderingspositie van het leger in de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd. De Minister van Defensie heeft tijdens het debat aangegeven dat de huidige uitzonderingspositie alleen geldt voor militairen die uitgezonden worden, niet voor (burger) ambtenaren. Toch hebben PvdA en VVD een amendement ingediend waardoor ook oudere militairen uitgezonden moeten worden.

Het amendement Bussemaker/Weekers betekent dat militairen ook rond en na hun 60e levensjaar uitgezonden moeten worden naar landen waar zeer zware fysieke omstandigheden heersen zoals Irak. Anders dan in de bouw is het in oorlogsomstandigheden niet mogelijk dat collega s een oudere collega opvangen. Het gaat ten koste van de veiligheid van de gehele groep.
Het CDA wil dat uitgezonden militairen geen enkel risico lopen. Alleen fitte mensen mogen worden uitgezonden. Indien er wat gebeurt waar een oudere militair bij betrokken is, komt de vraag naar zijn leeftijd en zijn fysieke conditie naar boven. Het CDA wil dit soort discussies voorkomen. Ook al wordt de beschuldiging ten onrechte geuit, mensen zullen altijd beschadigd achterblijven.

23 sep 03 18:48