LIJST PIM FORTUYN

LPF vraagt reactie OCW over internetsponsoring van scholen doo

Tweede-Kamerlid Margot Kraneveldt, woordvoerder Onderwijs van de fractie Lijst Pim Fortuyn, heeft vanmiddag schriftelijke vragen ingediend bij de staatssecretaris van Onderwijs, mevr. Medy van der Laan, over het aanbod van KPN aan het Nederlandse onderwijs om drie jaar lang gratis een internetverbinding te krijgen. KPN maakte vanmorgen bekend, dat het bedrijf via zijn dochter XS4ALL alle scholen in het primair, voortgezet en het beroepsonderwijs en volwasseneneducatie voor drie jaar een gratis breedbandige internetvoorziening aanbiedt.

Allereerst vraagt Kraneveldt de staatssecretaris wat zij vindt van deze vorm van sponsoring. 'Hoewel KPN aangeeft dat ze geen tegenprestatie van de scholen verlangt, conform het sponsorconvenant waarin ook OCW partij is, kun je je afvragen of dit het soort sponsoring is waarop het Nederlandse onderwijs zit te wachten', aldus Margot Kraneveldt.

Verder vraagt ze de staatssecretaris wat dit aanbod betekent voor de beoogde marktwerking op het gebied van internetvoorzieningen voor scholen. 'Bijna een jaar geleden is in de Tweede Kamer besloten om het contract dat de scholen hadden met nl.tree, destijds de enige aanbieder van breedbandige internetvoorzieningen voor scholen, open te breken teneinde meer markt werking te verkrijgen. Die beslissing was destijds ook uitdrukkelijk bedoeld om een signaal af te geven aan eventuele nieuwe aanbieders om met een concurrerend aanbod te komen. Wij vragen ons af hoeveel er nog terecht komt van marktwerking als een supergrote speler als KPN met een aanbod van gratis verbindingen komt. Een behoorlijk aantal bedrijven, waaronder de huidige aanbieder nl.tree, hebben dat signaal opgepikt en hebben aanbiedingen samengesteld voor scholen. Zij hebben zich aangemeld bij de website www.ispwijzer.nl die opgezet is door de Stichting ICT op School om scholen te informeren en te helpen bij hun keuze voor een nieuwe internet service provider. Als het aanbod van KPN doorgang vindt, zal een aantal van hen vermoedelijk direct op de fles gaan. Wij vinden dat de overheid verkeerde verwachtingen heeft gewekt bij deze bedrijven.'

De LPF is vooral benieuwd naar de rol van de Stichting ICT op School én die van de staatssecretaris in het gehele proces. KPN geeft in een bericht naar kamerleden aan, dat zij uitvoerig overleg heeft gevoerd met de ministeries van OCW en EZ, en met de toezichthouders NMa en OPTA. De Stichting ICT op School plaatste vorige week per abuis al een bericht over het aanbod van KPN op haar website. De LPF is benieuwd wat de rol van het ministerie van OCW en van de Stichting ICT op School is geweest bij het totstandkomen van het aanbod van KPN. Het kamerlid stelde vorige week al schriftelijke vragen over vaste en variabele kosten die ispwijzer.nl in rekening wil brengen bij potentiële nieuwe internet service providers voor plaatsing op de lijst 'goedgekeurde' leveranciers op www.ispwijzers.nl.

23 sep 03 18:30