FNV

FNV onderneemt actie tegen topsalarissen

De FNV heeft vandaag de eerste stap gezet naar een juridische procedure tegen buitensporige salarissen voor topmanagers bij KPN en Getronics. De vakcentrale heeft haar weerstandsfonds geopend voor enquêteprocedures bij de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof tegen de twee bedrijven.

'Ons doel is geen heksenjacht tegen individuele topondernemers. Wel willen we rechtsregels die uitwassen tegengaan en het zelfreinigend vermogen van ondernemingen stimuleren,' zo vice-voorzitter Kitty Roozemond van de FNV.

Vandaag zijn bij KPN en Getronics zogenaamde bezwaarbrieven bezorgd. Daarin tekenen de betrokken FNV-bonden ABVAKABO en Bondgenoten formeel bezwaar aan tegen de gang van zaken in beide ondernemingen.

Aan de hand van de reacties bekijken FNV en bonden of ze naar de Ondernemingskamer stappen. Die kan een onderzoek (enquête) instellen naar mogelijk wanbeleid bij KPN en Getronics.

Een dergelijke gerechtelijke stap is afgelopen maanden zorgvuldig voorbereid door bondsjuristen. Daarbij viel de keus op KPN, vanwege de overdadige beloning van de huidige bestuursvoorzitter en extreme vertrekregeling voor ex-bestuurders die naar voren komen uit de jaarcijfers over 2002. Niet duidelijk is welke objectief toetsbare criteria KPN hanteert voor het prestatiegebonden deel van de beloningen van Raad van Bestuursleden.

In het kader van een pijnlijke reorganisatie maakte KPN met veel tamtam een salarisoffer van het topmanagement bekend van 15 procent. Het zet kwaad bloed dat dit intussen weer is gecompenseerd met bonussen en opties.

Bij Getronics is sprake van riante vertrekregelingen. Dit terwijl het voortbestaan van het ict-bedrijf aan een zijden draadje hangt. Maar ondanks die slechte vooruitzichten en de verwijten die je de vertrokken bestuurders daarover zou kunnen maken, lijkt over die vertrekregelingen niet opnieuw onderhandeld.

Extreme beloningen voor de top zijn volgens de FNV in strijd met verantwoord beheer van de financiële middelen van de ondernemingen. Ze bedreigen de vertrouwensbasis van de arbeidsverhoudingen. En ze ondergraven het beleid gericht op verantwoorde loonkostenontwikkeling.

Kitty Roozemond: "De FNV heeft overwogen ook Ahold bij het voornemen van juridische stappen te betrekken. Dat hebben we echter laten vallen. We willen eerst eens goed studeren op het recente gebaar van de nieuwe bestuursvoorzitter Moberg."

23 september 2003