AEDES

Corporaties ontzien kwetsbare groepen bij huurstijgingen

Corporaties zullen mensen in kwetsbare posities zoveel mogelijk ontzien bij komende huurverhogingen. Dit zei Willem van Leeuwen, voorzitter van Aedes vereniging van woningcorporaties, op 23 september tijdens het NIROV-begrotingsdebat in Den Haag.

In de begroting vraagt het kabinet de corporatiesector erom zich in te zetten voor betaalbaar wonen voor mensen met lage inkomens. De in de begroting aangekondigde verruiming van het huurbeleid mag niet ten koste gaan van de minder draagkrachtigen. Minister Dekker van VROM heeft Aedes uitgenodigd hierover met haar besprekingen te voeren. Aedes gaat graag op deze uitnodiging in en heeft binnenkort overleg met de minister.

Aedes vindt dat de bezuinigingen op wonen voor deze kabinetsperiode te zwaar zijn. Naast de onevenredig grote bezuinigingen op de begroting van VROM slaat ook het hakwerk van Hoogervorst voor een deel neer op het wonen. De sociale pijler komt zwaar onder druk. Dit is zorgwekkend, want de verloedering en onveiligheid in aandachtswijken moet nodig worden aangepakt. Stedelijke vernieuwing kan alleen slagen als naast de huizen ook de sociale kant wordt meegenomen. 'In de begroting ontbreekt het benodigde geld voor bijvoorbeeld opvang, begeleid wonen, welzijn en reclassering. Dan heb je straks in een achterstandswijk prachtige huizen staan maar is het er nog steeds niet prettig wonen', waarschuwt Van Leeuwen.

Corporaties willen opkomen voor de mensen die het nu hard te verduren krijgen. Ze willen een streep in het zand trekken. Tot hier en niet verder met de verloedering, de tekorten en de wachtlijsten. Mensen willen betaalbaar, veilig en leefbaar wonen, in veel gevallen met zorg en maatschappelijke opvang. Corporaties willen hierop aanspreekbaar zijn en zijn bereid daarover harde afspraken te maken.

23 sep 03 21:05