D66

Ruimhartige behandeling schrijnende gevallen

Vreemdelingen- en integratiebeleid

Ursie Lambrechts

23-09-2003 - VVD-minister Verdonk geeft toe dat zij zich tot dusver te hard heeft opgesteld in het debat over een specifiek pardon voor asielzoekers. Dat deed zij in reactie op D66-kamerlid Ursie Lambrechts, die er op aandrong dat de minister ruimhartig gebruik maakt van haar bevoegdheid om mensen in schrijnende situaties een verblijfsvergunning te verlenen. D66 vindt de regeling van Verdonk eigenlijk nog te streng, maar stemt er wel mee in omdat het de ruimst haalbare regeling is. CDA en VVD waren altijd mordicus tegen elk pardon, terwijl de LPF een pardon voor maximaal 700 mensen bepleit. CDA, VVD en LPF beschikken samen over een meerderheid in de Kamer.

De Democraten zijn de laatste weken bestookt met reacties van mensen die de regeling te beperkt vinden. Dat begrijp ik, wij hadden zelf ook liever een ruimere regeling gezien, zegt Lambrechts. Mensen zien dat je een compromis verdedigt en vinden dat eigenlijk ongepast als het over mensen gaat. Maar júist als het over mensen gaat, moet je het onderste uit de kan proberen te halen. Deze regeling is dan ook op verzoek van D66 tot stand gekomen. CDA en VVD wilden helemaal niets doen, dus zonder onze regeringsdeelname stond de teller nu nog op nul. De regeling voor 2200 mensen die wij hebben afgedwongen, is veel ruimer dan een kamermeerderheid ooit mogelijk zou kunnen maken. Het is inderdaad niet de ideale D66-regeling, maar als mensen dat hadden gewild hadden ze anders moeten stemmen.

Lambrechts heeft een aantal moties ingediend om Verdonk binnen de grenzen van het hoofdlijnenakkoord tot een zo soepel mogelijke opstelling te beweging. Zo wil Lambrechts dat de vluchtelingen uit Screbrenica in Nederland mogen blijven, ook al voldoen zij niet aan de criteria van het pardon. Alle partijen hebben eerder uitgesproken dat Nederland voor deze mensen een speciale verantwoordelijkheid draagt. Die verantwoordelijkheid moeten we nu dan ook waarmaken. Ook wil D66 een speciale regeling voor asielzoekers die zijn ingeburgerd en die hier nuttig werk verrichten in een sector waar een tekort aan arbeidskrachten is. Lambrechts: Ik sprak vandaag met iemand die aan de UvA in Amsterdam tot arts is opgeleid, en die nu terug moet naar Armenië. Op hetzelfde moment halen wij artsen uit het buitenland hiernaartoe! Dat kunnen we dus veel beter regelen, ook daar zouden heel veel mensen mee geholpen zijn.