Time : 5:15:58 PM
Date : Tuesday, September 23, 2003
Sender Name: Koning Boudewijnstichting - Fondation Roi Baudouin

"Resonant" voor het Vlaams Muzikaal Erfgoed
23/09/2003

Goed nieuws voor het Vlaams Muzikaal Erfgoed?
In aanwezigheid van Vlaams minister van Cultuur is zopas de nieuwe vereniging "Resonant" voorgesteld

RESONANT, Centrum voor Vlaams Muzikaal Erfgoed zal de komende jaren de Vlaamse muziekarchieven in kaart brengen, consolideren en openstellen voor een groot publiek.

Tot voor enkele jaren zag het er beroerd uit voor de Vlaamse muziekarchieven. De twee organisaties die zich bezighielden met het muzikaal erfgoed, de Alamire Foundation uit Leuven en het Antwerpse Studiecentrum voor Vlaamse Muziek, kampten met een tekort aan middelen. Een groot aantal uiterst waardevolle muziekarchieven gingen in de voorbije jaren voor Vlaanderen verloren.

In 2001 schoot de Koning Boudewijnstichting te hulp en gaf na overleg met de Vlaamse overheid in het totaal 300 000 euro steun. Beide organisaties werkten nauw samen en hebben nu de nieuwe vereniging RESONANT opgericht. Daartoe behoort nu ook Matrix uit Leuven. Andere verenigingen die de doelstellingen van Resonant onderschrijven zijn welkom. De Vlaamse overheid steunt het initiatief. De medewerkers van Resonant zullen actief op zoek gaan naar ongekende muziekstukken in kerken, kloosters, bij muziekverenigingen en via privé-personen. Voorts zullen ze proberen om de enorme achterstand inzake inventarisatie en conservatie van bestaande muziekarchieven ongedaan te maken.

De organisatie wil echter ook het Vlaams muzikaal erfgoed, dat onder meer op het vlak van de polyfonie, wereldfaam geniet, ontsluiten voor een groot publiek. Om dat doel te bereiken werd alvast de website www.resonant.be gelanceerd, en zal RESONANT in de toekomst via co-producties muziekwerken live laten uitvoeren of laten opnemen op cd.

Dit initiatief werd voorgesteld op 23 september in aanwezigheid van de Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken Paul Van Grembergen, in de Bellevuemusea en in de middeleeuwse kelders van het Coudenbergpaleis in Brussel.

Voor meer informatie kan u terecht bij Eugeen Schreurs of bij Marleen Reynders, RESONANT, Parijsstraat 72 B, 3000 Leuven. Tel.: + 32-(0)16-32 99 51
E-mail: info@resonant.be