4e persbericht van dinsdag 23 september 2003

Eindhoven 23-09-2003 - Berichten uit de regio:

Eindhoven: Primeur preventief fouilleren in Woensel West

Dinsdagavond tussen 19.00 en 23.00 uur is voor het eerst preventief gefouilleerd in de wijk Woensel West in Eindhoven. Het gebied gelegen tussen de Marconilaan Edisonstraat Wattstraat en Boschdijk is bij verordening van burgemeester Sakkers aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Ook de straten Johannes van der Waalsweg en de s Gravesandestraat behoren hiertoe.

In een dergelijk gebied mag op last van het Openbaar Ministerie preventief gefouilleerd worden in het kader van de wet Wapens en Munitie, met als doel de geweldsdelicten terug te dringen. Het preventief fouilleren maakt, evenals het cameratoezicht, het 24-uurs toezicht van de politie en de gebiedsontzeggingen, onderdeel uit van de integrale veiligheidsaanpak voor de wijk Woensel West.

In totaal werden 204 personen gefouilleerd en 116 voertuigen gecontroleerd. Personen die in het gebied aanwezig waren werden aan hun kleding onderzocht op de aanwezigheid van wapens en munitie. Daarnaast werden ook alle rijdende voertuigen onderworpen aan een controle. De controle van de 116 voertuigen gebeurde op de Edisonstraat en de Wattstraat. Gedurende de actie zijn zes Eindhovenaren (18,19, 26, 43, 48 en 64 jaar) aangehouden omdat bij hen wapens werden aangetroffen. Het gaat om vier zakmessen, een vilmes, een stiletto en een valmes. Verder werden een busje traangas aangetroffen, een breekijzer en een honkbalknuppel. Een 28-jarige Eindhovenaar werd op de Edisonstraat aangehouden omdat hij de politie beledigde en niet wegging op vordering van de agenten. De aangehouden verdachten zijn naar het hoofdbureau aan de Mathildelaan gebracht waar de zaken via de snelrechtprocedure afgehandeld werden. De actie is rustig verlopen.