Space Research Organization Netherlands (SRON)

10 oktober 2003

Open dag Ruimteonderzoek!

Op zondag 19 oktober zetten beide vestigingen van het nationaal instituut voor ruimteonderzoek SRON, in Utrecht en Groningen, van 12 uur tot 17 uur hun deuren open voor publiek in het kader van de nationale WetenWeek.

De Groningse vestiging zal in samenwerking met het Kapteynistituut van de Universiteit Groningen voor de astronomische insteek kiezen. Er is een serie lezingen, een demonstratie over vele aspecten van de zon, een internetcafe en een puzzeltocht voor de jongste deelnemers. SRON-Groningen laat via een aantal opstellingen zien hoe men de levenskwaliteit van sterren kan meten.

In Utrecht zal tijdens een doorlopend programma het publiek in kleine groepjes door het instituut geleid worden langs verschillende presentaties die door ruimteonderzoekers worden gegeven over actuele ontwikkelingen in hun vakgebied. Terwijl de volwassen bezoekers lezingen of rondleidingen volgen kunnen kinderen onder begeleiding hun eigen ruimteonderzoek doen. De rondleidingen voeren ook langs de schoonste plek in Utrecht: de cleanrooms van SRON.

Kwaliteit van leven: bewaakt vanuit de ruimte
Satellieten zijn erg belangrijk voor het bewaken van de kwaliteit van leven op aarde. Satellieten speuren ook naar plekken in het heelal waar zich leven zou kunnen ontwikkelen. Op de open dag van het ruimteonderzoeksinstituut SRON is te zien hoe Nederland aan deze activiteiten bijdraagt.

Behalve voor de wetenschappelijke kant is er ook aandacht voor de constructiekant van het ruimteonderzoek. Wetenschappelijke instrumenten voor ruimteonderzoek moeten met grensverleggende precisie feilloos kunnen werken in een extreem vijandige omgeving: de ruimte. Bovendien moeten ze het geweld van een raketlancering zonder kleerscheuren doorstaan. Bij de ontwikkeling van de instrumenten in de mechanische en electronische ontwikkelingsafdeling en in de cleanrooms van SRON moet met al deze aspecten rekening gehouden worden.

Verspreid over de dag zullen lezingen gehouden worden door ervaren ruimteonderzoekers. Een onderwerp dat daarbij zeker aan bod zal komen is het wetenschappelijk onderzoek dat de Nederlandse astronaut André Kuipers volgend jaar in het internationale ruimtestation ISS uit gaat voeren.

Natuurlijk is deze open dag een uitstekende gelegenheid om prangende vragen aan deskundigen te stellen over uiteenlopende onderwerpen, van zwarte gaten tot ozongaten.