Mauritshuis

14 oktober 2003

HOFDAGEN AAN DE HOFVIJVER:

Mauritshuis nog twee zondagen in de ban van het Engelse Tudorhof ten tijde van Holbein

Op zondag 19 oktober en 9 november organiseert het Mauritshuis in het kader van de tentoonstelling Hans Holbein 1497/98 - 1543 (16 augustus t/m 16 november) twee feestelijke Hofdagen. Veel bezoekers hebben 24 augustus op de eerste themadag genoten van de verschillende activiteiten en de bijzondere, ongedwongen sfeer in het museum. Jong en oud, individueel, of in groeps-/ familieverband, iedereen is van harte welkom op deze bijzondere zondagen. Tussen 12.00 en 16.15 uur vinden er doorlopend activiteiten plaats en kan het publiek kennis maken met de wereld van Hans Holbein. Vooraf aanmelden is niet nodig, deelname aan het programma is bij de entreeprijs inbegrepen.

Hofleven
Het hof van de Engelse koning Hendrik VIII, waar Holbein in dienst was als hofschilder, vormt de inspiratiebron voor de Hofdagen. Hoewel Hendrik VIII te boek staat als een brute man had hij ook een fijnzinnige kant. Als groot liefhebber van muziek, dans, architectuur en schilderkunst bevorderde hij het culturele klimaat. Zo componeerde hij zelf liederen die nog steeds bekend zijn, bijvoorbeeld Pastime with good company.

Het Hofdag programma bestaat uit verschillende onderdelen. Onafgebroken is er wel iets bijzonders te zien of te beleven: Historische figuren.
De bezoeker komt op zijn wandeling door het museum verschillende historische figuren tegen: een hofomroeper die het laatste nieuws door de zalen schalt, Holbein zelf, vertellend over zijn leven als beroemd hofschilder en een roddelende, kwekkende hofdame. Muziek in Tudor-tijd.
Een muziekoptreden met16de_eeuwse muziek op authentieke instrumenten. In het repertoire zijn composities van Hendrik VIII opgenomen. Aan tafel met Holbein.
Een lezing over de eetcultuur in de vroege renaissance. Op jacht met een buizerd.
De jacht was een geliefde bezigheid aan het hof. Op het voorplein kunt u een levende buizerd zien en vragen stellen aan de eigenaresse. Prinsjes en prinsesjes.
Voor kinderen is er een speciale ruimte ingericht waar ze de hele middag kunnen binnenlopen. Hier kunnen ze zich als een echte prins of prinses laten schminken of onder begeleiding van een museummedewerker een eigen Tudorhoedje of een geurappeltje maken. Hoeden en hoofddeksels
Holbein portretteerde aan het hof van Hendrik de VIII veel rijke hovelingen in al hun rijkdom. Ze droegen prachtige kleding en bijzondere hoofddeksels. Tijdens een show worden hoeden getoond van hoedenontwerpster Mirjam Nuver die sterk doen denken aan de mode van het Tudorhof.

De voertaal tijdens de Hofdagen is Nederlands.

Vanzelfsprekend is de tentoonstelling te bezichtigen met de daarbij inbegrepen gratis audiotour (volwassenen en kinderen) en de informatieve tekstboekjes.

Vooraf aanmelden is niet nodig, geen toeslag.

De Rabobank en Unilever zijn de hoofdsponsors van de tentoonstelling

Nadere informatie :
Mauritshuis, Afdeling Communicatie

Tel: 070 302 34 35
Fax: 070 302 34 50
E-mail: communicatie@mauritshuis.nl
www.mauritshuis.nl
www.hansholbein.nl