Socialistische Partij



Kraakestafette SP-jongeren doet Leiden aan

19-10-2003 * ROOD, jongeren in de SP, heeft zondag wederom een pand gekraakt. In het centrum van Leiden is ditmaal een verwaarloosd pand aan de Hooigracht 42 bezet. Het is de derde bezetting deze week in de kraakestafette die ROOD organiseert uit protest tegen de toenemende woningnood onder jongeren.

ROOD is van mening dat de gemeente en de overheid weer hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor de volkshuisvesting. Er zijn bijna 3000 kamers te kort in Leiden en voor een flatje sta je vier jaar in de rij. Tegelijkertijd staat de gemeente toe te kijken hoe een pand als dit al jaren staat te verloederen, aldus Driek van Vugt, voorzitter van ROOD. Wij zijn van plan aan deze verloedering een einde te maken. We zullen dan ook zo snel mogelijk het pand opknappen en bewoonbaar maken. ROOD houdt vandaag in het pand om 17.00 uur een koffie-inloop voor buurtbewoners en andere geĂŻnteresseerden.

De actie in Leiden is onderdeel van een landelijke campagne tegen de woningnood. Afgelopen week werden al panden in Haarlem en Vlaardingen bezet en in de komende weken zullen meer panden bezet worden in diverse andere steden in Nederland.

Van Vugt: De overheid had vroeger een grote vinger in de volkshuisvestingspap. Met directe subsidies garandeerde de overheid voldoende bouwproductie. In de jaren negentig verklaarde men echter `de markt' heilig. Overheidssubsidies maakten plaats voor de tucht van de commercie, woningbouwverenigingen veranderden in stichtingen die zich het vak van projectontwikkelaar aanleerden. Niet langer het algemeen belang staat centraal, maar de cijfers onderaan de streep bepalen het beleid in de woningbouw. Door het recht van mensen op huisvesting te verpatsen aan de markt is de woningnood teruggekeerd. De jongeren staan in de kou maar de projectontwikkelaars lachen zich rot. ROOD is de vage beloftes van de overheid zat en neemt haar eigen verantwoordelijkheid, precies zoals de regering steeds bepleit.