Gemeente Neede

Op 3 en 17 november samenspraakavonden over economische ontwikkeling in de BREN-gemeenten

De klankbordgroep van gemeenteraadsleden van Borculo, Ruurlo, Eibergen en Neede organiseert in november een serie van twee samenspraakavonden met maatschappelijke organisaties en belangstellende bewoners over de toekomstvisie van de nieuwe gemeente. Het thema is deze keer de rol van de gemeente voor de economische ontwikkeling. Deze avonden zijn op maandag 3 en maandag 17 november om 19.30 uur in Zaal Prinsen, Eibergseweg 13, in HAARLO.

De heer L. (Bertus) Hesselink houdt aan het begin van de eerste avond een prikkelende inleiding over "Werken en netwerken in het BREN-gebied". Hij is voorzitter van de Gebiedscommissie Neede-Borculo en in verband met de reconstructie volop betrokken bij plattelandsontwikkeling. Hij zal de deelnemers aansporen mee te denken over de economische ontwikkeling in de nieuwe gemeente. Welke bijdrage kan de grotere gemeente leveren aan de ontwikkeling van werkgelegenheid in het boerenbedrijf, de industrie, de dienstverlening, de zorg? Wat is daarbij de betekenis van sociale netwerken?

Daarna zijn er gesprekstafels gepland over de toekomst van het boerenbedrijf en de betekenis van het noaberschap, en de ontwikkeling van de arbeidsmarkt.Aan elke gesprekstafel hopen enkele raadsleden in gesprek te gaan met een tiental personen uit de samenleving. De gespreksleiding is in handen van klankbordgroepleden zelf. Aan een aantal maatschappelijke organisaties zijn uitnodigingsbrieven verzonden en tevens is er een mogelijkheid tot aanmelding door belangstellende bewoners via de gemeentepaginas. Deelnemers ontvangen een informatienotitie met beleidsgegevens over woningbouw, verkeer en gemeenschapsvoorzieningen.

Het gaat om gesprekken over de beleidsvisie voor de nieuwe gemeente. De eerste avond komen vragen en mogelijke oplossingen voor de deelonderwerpen aan bod. De tweede avond worden stellingen besproken die de deelnemers zelf inbrengen. Het resultaat van de gespreksavonden is een kadernotitie over de toekomst van platteland en werk, die de gemeenteraden later met de visie kunnen vaststellen. De samenspraakvonden passen in het dualisme, waarin de gemeenteraden accenten leggen op hun volksvertegenwoordigende en kaderstellende rol. Het thema economie is de tweede serie samenspraakavonden over de toekomstvisie van de nieuwe gemeente. In oktober is al gesproken over de woon- en leefomgeving en later komen nog aan bod: vrije tijd, en de manier waarop de nieuwe gemeente contact onderhoudt met kernen en wijken (gebiedsgericht werken).
Berichttype Actueel