Openbare Bibliotheek Oss

13 oktober 2003

Lezingenserie Blikopener in Maaslandse bibliotheken

Cees Prinsen met Brabantse spullen uit oma's tijd in bibliotheek Zeeland

Een avond lang vertoeven in de sfeer van weleer. Weet u het nog? De typische spulletjes die horen bij die alweer lang vervlogen tijd! Cees Prinsen, heemkundige en rasverteller, zal een avond lang vertellen over "De Meidenkist". Maandag 3 november komt hij op uitnodiging van de bibliotheken in Landerd met zijn programma naar de Openbare Bibliotheek in Zeeland. De avond begint om 20.00 uur en toegangskaarten à 3,50 zijn verkrijgbaar in de Bibliotheek Zeeland.

De meidenkist : Brabantse spullen uit oma's tijd Als rasechte Brabander en heemkundige neemt Cees Prinsen uit Hilvarenbeek zijn publiek mee op een reis terug in de tijd van de "dienstmeiden en knechten". Zijn Meidenkist zit boordevol spullen uit grootmoeders tijd. Van antieke kleding tot blokval, van primitief voorbehoedmiddel tot legendarische snelzeiker. Cees Prinsen doorspekt de spullen uit de kist met anekdotes en wetenswaardigheden. De Meidenkist is een ware spiegel van het verleden. Herinneringen aan het geloof, de hygiëne, de tijd als dienstmeid en knecht zullen naar boven komen.

Kunst of aardige Kitsch?
Bezoekers aan het programma De Meidenkist kunnen "vreemde spulletjes" van thuis meebrengen. Ze worden door Cees Prinsen besproken en getaxeerd. Als specialist in historie en het Brabantse volksleven kan hij zeer waarschijnlijk vertellen waarvoor de oude spulletjes uit oma's tijd dienden en wat zij tegenwoordig nog waard zijn.

Lezing
Kaartjes voor De Meidenkist op maandag 3 november om 20.00 uur in de Bibliotheek Zeeland zijn verkrijgbaar in de bibliotheek. Toegang is 3,50.
Op 23 maart is Cees Prinsen op uitnodiging van de bibliotheken Bernheze ook te gast in Loosbroek.