AFC AJAX

Ajax - AZ winst
Ajacieden opgelucht na late winst

Amsterdam, 1 november 2003
De opluchting was van de gezichten van de Ajacieden af te lezen. Niet verwonderlijk natuurlijk, na tweemaal op achterstand te zijn gekomen en een penalty in de laatste minuut. Maar over een ding waren zij het eens: de winst was verdiend.
,,We waren gewaarschuwd voor een vroege treffer van AZ'', zei Wesley Sneijder na afloop. ,,Maar we kwamen gelukkig goed terug. Helaas keken we bij rust weer tegen een achterstand aan. Door fouten van ons, denk ik. Ook van mij'', doelde hij op de eerste tegentreffer die ontstond nadat de Ajacied een pass gaf die werd onderschept. ,,We hadden nog een helft om het goed te maken. Ik was ervan overtuigd dat we nog konden winnen, zeker na de 2-2. Want buiten sommige fouten speelden we een degelijke wedstrijd.''

Volgens Sneijder was de penalty die Ajax kreeg terecht. ,,In de eerste helft had al een penalty gegeven kunnen worden omdat Fortes Rodriguez de bal tegen zijn hand kreeg. En voorzover ik het kon zien werd Sonck aangeraakt en was de penalty dus verdiend'', zei Sneijder met een glimlach vanwege de goede afloop.

Uitgerekend Tomás Galásek, die door Co Adriaanse naar Ajax werd gehaald, velde het vonnis over zijn ex-trainer. De Tsjech vezilverde, met nog enkele minuten op de klok, de penalty en bezorgde zodoende zijn team drie punten. ,,Het was een duidelijke penalty zoals ik het zag'', oordeelde ook Galásek. ,,In de eerste helft had er ook al een gegeven kunnen worden, want Fortes Rodriguez omklemde de bal met zijn armen.''

,,We willen altijd scherp beginnen, zeker als we thuis spelen'', analyseerde Galásek. ,,Maar binnen vijf minuten was dat toch anders. Wij leden balverlies en AZ schakelde snel om. Voor we het wisten, lag-ie er in. Vervolgens konden wij de vrije man op het middenveld moeilijk vinden en dus niet opbouwen. In de rust vertelde Koeman wat er allemaal mis ging en in de tweede helft gingen we een-op-een spelen. We creëerden prompt meer kansen. Ik gaf de assist voor het tweede doelpunt. Ik speelde in een keer de bal in het zestienmetergebied en Nigel de Jong kopte mooi in.''

Nigel de Jong zelf reageerde kort en krachtig: ,,Een bevrijding!'', zei hij, met een glimlach van oor tot oor.