Gemeente Tilburg

31-10-2003
Uitbreiding milieustraat Albion, invoering pasjessysteem en nieuwe 'bedrijfsmili
Maatregelen eindrapport milieustraten om capaciteitsprobleem op te lossen

De milieustraat op de locatie Albion (Caledoniastraat 13) gaat uitbreiden. Daarnaast zal een pasjessysteem worden ingevoerd waarmee alleen toegang tot de milieustraat wordt verschaft aan betalers van afvalstoffenheffing in Tilburg. Ten derde wordt een bedrijfsmilieustraat ingericht waar bedrijven en bezoekers die worden afgewezen bij de reguliere milieustraat hun afval kwijt kunnen. Dit zijn de maatregelen die worden doorgevoerd om het capaciteitsprobleem van de milieustraten op te lossen. Op dit moment zijn er in Tilburg twee milieustraten. De milieustraat Albion, met (te) veel bezoekers en de milieustraat Hoolstraat in Berkel-Enschot die over enkele jaren dicht moet vanwege een ecologische verbindingszone.

Veranderingen Milieustraat Albion
De oppervlakte van de milieustraat Albion zal worden vergroot van 8.000 m2 naar 15.000 m2. Verder zal het aantal losplaatsen worden uitgebreid van 20 naar
44 plaatsen. Hierdoor is de capaciteit toereikend voor de komende vijftien jaar. De milieustraat zal flexibel worden ingericht, door opstelplaatsen die opengesteld kunnen worden op drukke dagen. Hierdoor kan beter ingespeeld worden op fluctuerende bezoekersaantallen. Ook komt er extra ruimte voor de opslag van lege en volle containers. Tot slot zullen er weegbruggen worden aangelegd, waardoor per kilo kan worden afgerekend. Hierdoor ontstaat een systeem dat meer recht doet aan het principe van 'de vervuiler betaalt'.

Alleen betalers afvalstoffenheffing
Tegelijk met de verbouwing wordt een toegangscontrolesysteem ingevoerd, waardoor alleen betalers van afvalstoffenheffing in Tilburg worden toegelaten. Bezoekers die worden afgewezen bij de reguliere milieustraat (bedrijven en mensen van buiten Tilburg) worden doorverwezen naar de 'bedrijfsmilieustraat', die op het naastgelegen perceel wordt ingericht. Uit controles aan de poort van de milieustraat is namelijk gebleken dat minimaal 7% van de bezoekers er eigenlijk zijn afval niet mag storten. Door deze bezoekers voortaan te weren wordt een flink bedrag bespaard op de afvalverwerkingskosten. De kosten voor het storten van afval wordt op de bedrijfsmilieustraat doorgerekend aan de persoon die zijn afval komt brengen.

Verandering tariefsstelsel
In het tariefstelsel van de milieustraat geldt nu geen tarief voor ongesorteerd bouw- en sloopafval. Deze afvalstroom wordt nu aangeslagen als restafval, terwijl er nog veel herbruikbaar materiaal uit te halen is. Op de vernieuwde milieustraat zal daarom een tarief van 0,15 per kilo worden ingevoerd voor ongesorteerd bouw- en sloopafval.

Hierdoor worden burgers extra gestimuleerd om hun bouw- en sloopafval beter te gaan scheiden. Bovendien worden de afvalverwerkingskosten beperkt.
De werkzaamheden starten voorjaar 2004, tijdens verbouwing is de milieustraat gewoon open.