Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Tuberculose en HIV in Malawi


Promotie Geneeskunde


maandag 3 november 13.00 uur

Anshu Banerjee deed in Ntcheu, een regio in Malawi, onderzoek naar HIV-besmettingen en tuberculose. Hij ontdekte dat in dit gebied tweederde van de tuberculosepatiënten die een aids-test ondergingen HIV-seropositief was. Ruim een kwart van de onderzochte groep patiënten overleed terwijl deze groep onder behandeling was. Een opvallende uitkomst van het onderzoek was dat de bevolking van Ntcheu tuberculose en aids als één en dezelfde ziekte beschouwde. Banerjee deed ook onderzoek naar een aanpak waarbij patiënten zoveel mogelijk worden behandeld door mensen binnen de gemeenschap zelf (community based treatment). Deze aanpak bleek een vergelijkbaar effect te hebben als een behandeling in een ziekenhuis of gezondheidscentrum en reduceerde het aantal opnamedagen in een ziekenhuis met een kwart.

A. Banerjee: Operational research on tuberculosis control in Malawi. Promotoren zijn prof. dr. M.W. Borgdorff en prof. dr. A.D. Harries.

UvA, Singel 411, Amsterdam.
Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 566 2929.