SOTHEBY'S
Press Release

Sotheby's veilt belangrijk zilver

Een van de hoogtepunten van de belangrijke zilverveiling bij Sotheby's Amsterdam op 3 november is een zilveren kistje uit 1648 dat vervaardigd werd door de Amsterdamse zilversmid Hendrik Barents (1610-1669). Het kistje is afkomstig uit de collectie "A Lady's Taste" en zal vermoedelijk EUR70.000-100.000) opbrengen. Barents was bekend om zijn fraaie kistjes en schalen. Hij werkte vooral in de barokke stijl, wat in die tijd zeer geliefd was. Het kistje is een mooi voorbeeld van een overgangsstijl tussen de gelobde en gebloemde Barokke stijl. De slapende putto op de deksel is een populair thema uit de Renaissance, het onderwerp werd echter nog beroemder in de 17de eeuw dankzij de beeldhouwer Frans Dusquesnoy. Deze beeldhouwer inspireerde vele kunstenaars waaronder ook Quellinus, die in 1641 een ivoren beeldje maakte van een slapende putto. Quelllinus maakte uiteindelijk twee beeldjes van een slapende putto die zeker van invloed zijn geweest op Barents. De zilversmid Johannes Lutma I, een stads- en tijdgenoot van Barents, ontwierp een kistje met daarop een staande putto. De zilversmeden hadden waarschijnlijk contact met elkaar, aangezien dezelfde motieven bij de kistjes terug te zien zijn. Dit belangrijke zilveren kistje van Barents werd in 1984 in het museum Willet - Holthuysen tentoongesteld.

Ook Amsterdams is de zilveren broodmand van Reynier Brandt. Brandt werd in 1734 geregistreerd als zilversmid en was vooral bekend om zijn zilveren broodmanden. Het nu aangeboden klassieke model, in Louis XV stijl, was zeer geliefd in die tijd en diende als voorbeeld voor andere zilversmeden (richtprijs EUR25.000-30.000).

Johannes Schiotling werd geboren in Zweden maar kwam in 1760 als zilversmid naar Amsterdam, waar hij zeer succesvol was en geroemd werd om de kwaliteit van zijn werk. In 1762 wordt zijn merk bij het gilde ingeschreven, twee jaar later maakte hij de melkkan die nu bij Sotheby´s wordt geveild. De kan is in de typische noordelijke rococo stijl gemaakt en werd twee keer tentoongesteld in het Rijksmuseum. De melkkan heeft een geschatte waarde van EUR12.000-18.000.

Opmerkelijk is de zilveren bruidskist, ofwel ´knottekistje´, rond 1670 vervaardigd door de Friese zilversmid Jacobus Harmens Raapvelt, Leeuwarden. In de 17de eeuw werd er in de hogere kringen en door de gegoede families traditioneel door de bruidegom een ´knottekistje´ aan de bruid geschonken. Deze gewoonte stamt nog uit de tijd waarin de vader van de bruid een gave ontving in ruil voor zijn dochter. Vroeger betrof dit vee of land, later werd dit vaak geld. De wet werd veranderd, waardoor de vader geen recht op geld meer had en men daarvoor in de plaats de bruid vaak een soort bruidsschat mee gaf. Dit was een mooie doek met daarin geld geknoopt, een zogenaamde ´knottedoek´. In de hogere kringen betrof het echter doorgaans een ´knottekistje´, een zilveren kistje gegraveerd met huwelijkse symbolen uit de bijbel of de Griekse mythologie. De geschatte waarde van dit Friese kistje is EUR15,000-18,000.

Tevens van Friese makelarij is een zilveren beker van Douwe Clasen met daarop de voorstelling van geloof, hoop en liefde. Deze zilversmid werd op 30 november als zoon van Claas Douwes in Leeuwarden gedoopt. Douwe Clasen werd samen met zijn broer Obbe door zijn vader in diens werkplaats opgeleid. Douwe Clasen werd in 1630 meester en zijn zilver merk werd in 1643 bij het gilde van Leeuwarden ingeschreven. De Friese beker zal vermoedelijk EUR8,000-12,000 opbrengen.

Een fraaie verguld zilveren snuifdoor werd gemaakt door de vooraanstaande Belgische zilversmid Philippe van den Hende, uit Oudenaarde, 1741-1743, en gegraveerd door Norbert Heijlbrouck. Op het deksel is Venus afgebeeld zittend in een schelp en voortgetrokken door dolfijnen. Norbert Heijlbrouck werd geboren in Brugge aan het eind van de 17de eeuw, in een Hollandse familie van schilders en graveurs. Heijlbrouck, actief als graveur, medaillemaker en goudsmid, werd in 1731 ter dood veroordeeld voor valsemunterij. Het vonnis werd echter door aartshertogin Maria-Elizabeth van Oostenrijk tenietgedaan. Heijlbrouck werd lid van het Jorisgilde in 1751 en noemde zich graveur de sa Majesté de la Monnaye à Bruges. In 1755 kwam hij weer in de problemen en in 1759 werd hij verbannen naar Brussel, waar hij drie jaar later overleed (richtprijs EUR12.000-15.000).

Kijkdagen: 31 oktober - 2 november, dagelijks 10.00-17.00 uur Veiling: maandag 3 november om 19.00 uur

Beeldmateriaal is beschikbaar per email

Diana Ridderikhoff

Press Office & Marketing
Sotheby's Amsterdam
De Boelelaan 30, 1083 HJ Amsterdam
T +31 20-550 2205 F +31 20-550 2310
E: diana.ridderikhoff@sothebys.com