ALGEMENE ONDERWIJSBOND AOB

AOb komt met tijdschrift voor toekomstig onderwijspersoneel

UTRECHT,
24 oktober 2003

Algemene Onderwijsbond vult gat op bladenmarkt
Straks, hét blad voor toekomstig onderwijspersoneel

Speciaal voor de bijna 50.000 studenten aan lerarenopleidingen geeft de AOb, de Algemene Onderwijsbond, het blad Straksvoordeklas uit. Het blad wordt met medewerking van de opleidingen gratis verspreidt onder de studenten. Vorig schooljaar zijn drie pillotnummers verschenen. Deze bleken een gat op de bladenmarkt te vullen. Vanwege het grote succes is vanaf dit jaar structureel geld beschikbaar gesteld. 3 November aanstaande komt het eerste nummer uit.

Het blad (en de daaraan gekoppelde website) besteedt aandacht aan arbeidsrechtelijke-, en inhoudelijke zaken die speciaal voor studenten en pas afgestudeerden interessant zijn. Onderwerpen die vorig jaar aan bod kwamen waren onder andere orde houden, lesgeven op een zwarte school, stagevergoedingen, omgaan met ouders et cetera. De proefnummers bleken een groot succes. Na drie keer verschijnen had het blad een naamsbekendheid van 80 procent en een waardering van redelijk tot goed van 100 procent.

Als belangenbehartiger van alle werknemers in het onderwijs vinden we het belangrijk dat er een podium is voor starters. Veel studenten en starters blijken namelijk tegen dezelfde problemen aan te lopen en haken af. Doodzonde, vooral nu er zo n schrijnend tekort aan onderwijzend personeel is. En dat er behoefte is aan zo n podium blijkt wel uit de reacties op de pilotnummers. Zowel van studenten als van docenten en directies van de lerarenopleidingen kregen we veel lof, aldus Robert Sikkes, uitgever namens de AOb van Straksvoordeklas. Natuurlijk dient het blad ook eigenbelang. We zijn de grootste onderwijsvakbond in Nederland en we zijn dé stem van het onderwijspersoneel in Den Haag. Dat willen we graag blijven en daarom willen we groeien en ons ledenbestand verjongen.

Naast het blad en de website www.straksvoordeklas.nl verzorgt de Algemene Onderwijsbond speciaal op beginners gerichte bijeenkomsten en cursussen. Daarnaast verzorgen gastdocenten van de bond lessen over CAOs, juridische aspecten van het leraarsberoep en de problemen van beginners. Ook is er een groep Beginnend OnderwijsPersoneel waarbij studenten en starters zich kunnen aansluiten. Studenten kunnen tegen gereduceerd tarief lid worden van de AOb.

Robert Sikkes: Het blad wordt goed gelezen en goed gewaardeerd. Dat blijkt ook uit de toename van het aantal student-leden. Net als voor adverteerders en andere organisaties zijn mensen aan het eind van hun opleiding en aan het begin van hun werkende leven een zeer interessante doelgroep. Daar moeten we dus in investeren. En bij studenten aan lerarenopleidingen doe je dat door met goede en adequate informatie te komen die aansluit bij hun belevingswereld.

Straksvoordeklas wordt mede mogelijk gemaakt door een startsubsidie van de Stichting Zilveren Kruis voor Ambtenaren. Deze stichting heeft zich voor drie jaar aan het blad verbonden.

Voor de redactie: u bent van harte welkom bij de feestelijke uitreiking van het 1e nummer van Straks. Voor meer informatie en aanmelding: m.mathies@aob.nl / 030 2989 210

24 okt 03 11:23