Gemeente Enschede

Jury kiest vijf ideeën voor monument vuurwerkramp


Enschede, 27-10-2003

Op donderdag 23 oktober 2003 heeft de jury de keus gemaakt uit de tien genomineerde ideeën voor het monument vuurwerkramp. De ideeënprijsvraag monument vuurwerkramp is in april 2003 namens de gemeente Enschede uitgeschreven door het comité monument vuurwerkramp. Er zijn 302 inzendingen ontvangen. Tijdens de opening van de tentoonstelling op 3 oktober zijn de tien genomineerden bekend gemaakt. Daarna was er gelegenheid voor het publiek om hun voorkeur kenbaar te maken.

Uit deze tien genomineerde inzendingen draagt de jury vijf ideeën voor ter verdere uitwerking:

* "Lemniskos", de heer D. Bruggink uit Amsterdam;
* "Het verdwenen huis tussen hemel en aarde", Balta uit Amsterdam;
* "De leegte heeft een vorm", mevrouw C. van Steen uit Amsterdam;
* "Gemis veroorzaakt leegte, herinnering geeft vorm",

de heren G.F. Koopman en F.E. Bolink uit Enschede;
* "De woorden", de heer M. van Wageningen uit Amsterdam.

De keuze van de jury komt grotendeels overeen met de voorkeuren van het publiek. De drie nominaties die door het publiek het hoogst zijn gewaardeerd, hebben ook de voorkeur van de jury: "Lemniskos", "gemis veroorzaakt leegte, herinnering geeft vorm" en "de leegte heeft een vorm". De inzendingen "het verdwenen huis tussen hemel en aarde" en "de woorden" geven volgens de jury een bijzondere invulling aan het monument vuurwerkramp en verdienen daarom een nadere uitwerking. Hiermee heeft de jury gekozen voor diversiteit in de voor uitwerking voorgedragen ideeën.

Er zijn 261 reacties binnengekomen van het publiek. De volgorde van de voorkeur is "Lemniskos" (76), "gemis veroorzaakt leegte" (59), "de leegte heeft een vorm" (53), "ecokathedraal "(24), "hw3992hdg" (17), "herdenkingsgerecht" (18), "PIFZ0311" (16), "de woorden" (15), "het verdwenen huis" (7), "Masdecharrou" (4).

---

De tentoonstelling "302 inzendingen monument vuurwerkramp" is nog te

bezichtigen t/m 2 november 2003 (donderdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur) in het Informatiecentrum Roombeek, Schurinksweg 97 te Enschede.

Inlichtingen: info@monumentvuurwerkramp.nl

Actuele informatie: www.monumentvuurwerkramp.nl
---

Gepubliceerd op 27-10-2003 © Copyright gemeente Enschede Naar