RVU

P E R S B E R I C H T

Hilversum, 20 oktober 2003

NIEUW ECONOMISCH PEIL

- Water te Koop (Liquid Gold) -

MAANDAG 3 NOVEMBER VAN 20.00-20.25 UUR OP NEDERLAND 3 DEZE SERIE IS EEN SAMENWERKINGSPROJECT VAN RVU EN TELEAC/NOT

Aflevering van The Money Programme van de BBC (2001) over het onvoorstelbare succes van water uit natuurzuivere bronnen.

Water uit de fles is een gat in de markt. In een Parijse waterbar worden uitsluitend de meest exquise watertjes verkocht die afkomstig zijn uit eeuwenoude Canadese gletsjers of diepe bronnen uit Australië. Waarom zijn wij bereid zoveel geld uit te geven aan dit water als bewezen is dat leidingwater ook prima is? De Engelsman Paul Hockenhall ontdekte een bron op zijn terrein die hij wil gaan exploiteren om hiermee in te springen op de waterhype. Na eerder bijna failliet te zijn gegaan in de kalkoenen en de koeien, is dit zijn laatste hoop op succes. Simon Beale kan over dat succes meepraten. Hij leidt een goedlopend bedrijf in water. Het programma laat zien hoe de waterhype tot stand is gekomen: van de aanvankelijke scepsis ("gaan mensen werkelijk betalen voor water in een fles?"), via een uitgekiende marketing tot de huidige booming business. Duidelijk is dat het ontwerp van de fles en het etiket een cruciale rol spelen bij het lanceren van een nieuw merk, zoals ook Paul Hockenhall merkt. Een sexy, spannend of chique ontwerp kan wonderen doen. Blijft de vraag: wat is er mis met water uit de kraan als dit honderden keren goedkoper is dan water uit een fles of een pak?

Eindredactie: Henk Bas (Teleac/NOT) en Geert Rozinga, 06 ­ 22 98 16 11 (RVU) Hoofdredactie: Henk Baard (RVU)

Nieuw Economisch Peil (NEP) is een documentairereeks over de mens achter de economie. Aan de hand van kleine menselijke verhalen, al dan niet doorvlochten met de visies van deskundigen, willen de makers de grote economisch-maatschappelijke trends inzichtelijk maken. In de serie worden zowel nationale als internationale dilemma's behandeld. NEP wordt iedere maandagavond uitgezonden op Nederland 3 om 20.00 uur. De eerste reeks is uitgezonden van september 2002 tot mei 2003. Op 1 september 2003 startte de nieuwe reeks uitzendingen. Alle uitzendingen zijn terug te zien op www.nep.nl. NEP is een samenwerkingsverband van de RVU educatieve omroep en Teleac/NOT.

RVU: René Takken, tel. 035.6771482, communicatie@rvu.nl, rvu.nl. Teleac/NOT: Ineke Domburg, tel. 035.6293401, ineke.domburg@teleacnot.nl www.teleacnot.nl

NOOT VOOR DE REDACTIE (