RVU

747AM P E R S B E R I C H T

PB 1103 Hilversum, 29 oktober 2003

SPIEGELS

- Hans Ouwerkerk en het ambt van zijn leven -

MAANDAG 3 NOVEMBER 2003 VAN 15.00-16.00 UUR, RVU / 747 AM

Vandaag in RVU's Spiegels een portret van oud-politicus en burgemeester Hans Ouwerkerk (PvdA).

Ben Kolster volgt drs. Hans Ouwerkerk (geboren 23 mei 1941 te Den Haag), die als kleine jongen al wist dat hij burgermeester wilde worden. En hoewel Joop den Uyl hem ooit vroeg zijn rechterhand te worden, zag hij zichzelf liever als succesvol burgemeester van een grote stad, en dat gebeurde ook. Hij heeft een bewogen loopbaan als burgemeester van verschillende Nederlandse gemeenten achter de rug.

In Lekkerkerk kreeg hij te maken met een uitgebreide gif-affaire. Het bleek dat een nieuwe woonwijk was gebouwd op een ernstig vervuilde vuilnisbelt. In Groningen werd hij genoodzaakt op te stappen na de uit de hand gelopen rellen rond oudjaar in 1997 in de Oosterparkwijk. Vooral deze situatie benadrukte zijn ideeën over de kritische rol van de media ten opzichte van bestuurders en politici en hemzelf in het bijzonder.

Het leek daarna afgelopen met zijn carrière, maar hij maakte een succesvolle come-back als burgemeester van Almere. Na hartproblemen in 2002 wilde hij een punt zetten achter zijn carrière maar liet zich overhalen het waarnemend burgemeesterschap in Enkhuizen op zich te nemen.

Een programma van Ben Kolster.
Eindredactie: Louis Bogaers

rvu.nl / spiegels@rvu.nl

Spiegels is de wekelijkse portrettenserie van de RVU op 747 AM. Daarin worden markante persoonlijkheden geïnterviewd uit alle geledingen van de samenleving, over hun werk en hun persoonlijk leven.

Met vriendelijke groeten,

Quinta Murré
RVU/// educatieve omroep
Afdeling Communicatie
(Bereikbaar op 035-6771482, maandag, woensdag, en vrijdagochtend)