Gemeente Rotterdam

Nr. 45
30 oktober 2003

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 3 t/m 9 november 2003

Burgemeester Opstelten en wethouder Janssens
ontbijten met nieuwe financiële trainees
Burgemeester mr. Ivo Opstelten en wethouder Nico Janssens (o.m. Financiën en Personeel) ontbijten op maandag 3 november om 08.00 uur in kamer 113 van het stadhuis met de tien trainees, die op die dag beginnen aan hun werk in Rotterdam. Het traineeschap is bedoeld voor net afgestudeerde academici en HBO-ers die interesse hebben in een carrière op financieel gebied bij de gemeente. Ze moeten over twee jaar geschikt zijn voor de wat zwaardere advies- of managementfuncties op financieel terrein. De trainees krijgen vier projecten, die elk zes maanden duren. Daarnaast krijgen ze een gedegen opleiding. Het is de vierde groep in het project voor financiële trainees, een initiatief van bestuursdienstdirecteur Financiën Carl Berg. Van de eerste twee groepen heeft vrijwel iedereen een vaste baan bij de gemeente gekregen. De derde groep is nu een jaar bezig met de training. (Voor meer informatie: Nico Bruins, Servicedienst gemeente Rotterdam, coach trainees, tel. 010 - 891 40 39)

Wethouder Pastors en minister Dekker
slaan eerste paal voor Nieuw Herkingen
Wethouder Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur) verricht op maandag 3 november om 14.00 uur samen met minister Sybilla Dekker (VROM) de openingshandeling voor het project Nieuw Herkingen, aan de Herkingenstraat in Pendrecht. Het project is ontwikkeld door Dura Bouw Rotterdam (Dura Vermeer) en woningcorporatie De Nieuwe Unie en omvat de nieuwbouw van 177 eengezinswoningen. Eerder zijn in dit project al twaalf woon/werkwoningen en zestig seniorenwoningen opgeleverd. Vorig jaar hebben deze woningen de Rotterdamse Bouwkwaliteitsprijs gewonnen. Minister Dekker slaat om 14.20 uur de eerste paal, wethouder Pastors zal aansluitend een bord onthullen. (Voor meer informatie: Carolien van Eykelen, Communicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 417 93 24)

Burgemeester Opstelten ontvangt dichtbundel Manuel Kneepkens Burgemeester mr. Ivo Opstelten neemt op woensdag 4 november om 17.30 uur bij uitgeverij Donker aan het Emmaplein 1 de nieuwe dichtbundel van dichter-raadslid Manuel Kneepkens in ontvangst. De bundel met als titel 'Het dolfijnenkostuum' gaat over de jaren zestig, de tijd dat de auteur jong was en de 20ste eeuw plotseling ook. Achteraf bezien is dat een zeldzaam feit van samengaan. Terugblikkend constateert de auteur een grote overeenkomst tussen de rechtsromantische tijd van Piet Paaltjens/ Francois Haverschmidt en zijn linksromantische tijd van provo en studentenactivisme. Uitgeverij Donker geeft de bundel uit in een oplage van 500 exemplaren. (Voor meer informatie: Manuel Kneepkens, tel. 010 - 414 25 91 of 010 - 417 33 88)

Burgemeester Opstelten houdt najaarslezing studenten Leiden Burgemeester mr. Ivo Opstelten houdt op dinsdag 4 november in de Lokhorstkerk aan de Pieterskerkstraat 1 in Leiden de najaarslezing voor de Bestuurskundige Interfacultaire Vereniging Leiden. Op verzoek van de vereniging spreekt hij onder meer over de gekozen burgemeester en de Rotterdamse aanpak van het veiligheidsbeleid. (Voor meer informatie: Kamran Ullah, Commissaris Activiteiten, tel. 071 - 527 36 96)

Wethouder Van der Tak op Onderwijskansenconferentie Wethouder Sjaak van der Tak (Sociale Integratie) spreekt op woensdag 5 november om 12.30 uur in het WTC aan het Beursplein op de conferentie Onderwijskansen met een aantal leerkrachten over onderwerpen als het imago van de school, ontwikkelingen in de wijk, huisvesting en het lerarentekort. De conferentie heeft als doel leerkrachten van Onderwijskansenscholen te inspireren om verder te gaan met de kwaliteitsverbetering binnen hun eigen school en in de omgeving van de school. (Voor meer informatie: Marian 't Jong, Communicatie Dienst Stedelijk Onderwijs, tel. 010 - 891 44 54)

Burgemeester Opstelten ontvangt Chinese delegatie
Burgemeester mr. Ivo Opstelten ontvangt op woensdag 5 november om 13.30 uur in kamer 113 van het stadhuis een Chinese delegatie van het Nationaal Volkscongres van de Volks Republiek China. De delegatie staat o.l.v. de heer Wang Yingfan, Lid van het Permanent Comité van het Volkscongres en vice-voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken. Mevrouw Elly Plooij, lid van het Europees parlement voor de VVD, begeleidt de groep. De delegatie bezoekt onder andere Rotterdam in het kader van het 20ste EU-China Interparlementair Overleg. Na de ontvangst in het stadhuis wordt een bezoek gebracht aan de Rotterdamse haven. Na Rotterdam gaat de delegatie naar Amsterdam en Venetië. (Voor meer informatie: Martin Dukker, Internationale Betrekkingen Bestuursdienst, tel. 010 - 417 29 59)

Wethouder Van Sluis over natuur
Wethouder Wim van Sluis (o.m. Milieu) houdt op 5 november tussen 14.00-15.00 uur een inleiding onder de titel "Natuur onder de rook van Rotterdam". Hij doet dat op een symposium van Vogelbescherming Nederland i.s.m. Natuurmonumenten. Locatie: Bezoekerscentrum Ackerdijkse Plassen, Ackerdijkseweg 32, Delfgauw. (Voor meer informatie: Vogelbescherming Nederland, Merel Fris, tel. 030 - 698 61 24)

Wethouder Van Sluis neemt deel aan Havendebat
Het Nieuwsblad Transport organiseert op donderdag 6 november voor de derde maal het Havendebat. Het debat staat opnieuw onder leiding van prof. Harry Welters (Erasmus Universiteit) en Victor Deconinck. Onderwerp van gesprek is de toekomst van de Rotterdamse haven, met een accent op de periode na 2020. Havenwethouder Wim van Sluis is één van de forumleden. Het Havendebat wordt gehouden in de Forumzaal van het Erasmus Expo- & Congrescentrum, aanvang 9.00 uur. (Voor meer informatie: Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam, Minco van Heezen, tel. 010 - 252 14 29)

Wethouder Bolsius houdt lezing
bij Jaarcongres Public Controlling
Wethouder Lucas Bolsius houdt op donderdag 6 november om 10.30 uur aan de Vrije Universiteit van Amsterdam een lezing bij het Jaarcongres Public Controlling. Thema van het congres is 'Control tussen beleid en uitvoering'. Wethouder Bolsius zal zijn politieke visie geven op dit thema. Centraal in het congres staat het spanningsveld waarin controllers opereren tussen het realiseren van ambities van beleid, de verwachtingen van burgers, bestuurders en lijnmanagers en de realiteit van beperkte middelen. Het is de tweede keer dat het Europees Instituut voor Certified Public Controllers (EICPC) dit congres organiseert voor mensen die zich bezig houden met controlling binnen de overheid en de non-profit sector. (Voor meer informatie: Koninklijke Vermande, Maaike Dijkstra, tel. 070 - 378 98 96)

Burgemeester Opstelten opent Chileens Handelscentrum Burgemeester mr. Ivo Opstelten verricht op donderdag 6 november om 18.30 uur de officiële opening van het Chileense Handelscentrum 'Wereld Australis'. Hij doet dat tijdens een bijeenkomst die om 18.00 uur begint in de Town Hall Room op de 23e verdieping van het World Trade Center aan het Beursplein. Chili exporteert voornamelijk wijn, fruit, bloemen en planten, vis en etherische oliën. Rotterdam geldt als belangrijkste importcentrum voor in eerste instantie Chileense producten, maar er zijn ook contacten met andere landen in Latijns Amerika. Naar verwachting zal Wereld Australis voor heel Latijns Amerika de export gaan verzorgen via Rotterdam naar de rest van Europa en het midden-oosten. Daarnaast is het handelscentrum actief bij de bemiddeling voor dienstverlening en investeringen. Wereld Australis heeft ook een vestiging in Santiago de Chili. (Voor meer informatie: Wereld Australis, tel. 010 - 280 03 71)

Wethouder Bolsius geeft startsein voor handhaving
nieuwe regels bedrijfsafvalcontainers
Wethouder Lucas Bolsius (Wijken en Buitenruimte) geeft op vrijdag 7 november om 08.30 uur het startsein voor controle op de aanwezigheid van bedrijfsafvalcontainers in het centrum. Hij gaat met de milieucontroleurs van Stadstoezicht mee op hun ronde langs de expeditiehoven van de Lijnbaan. Vanaf die datum is in Rotterdam het stallen van bedrijfsafvalcontainers op straat niet meer toegestaan. Met handhaving in het gebied rondom de Lijnbaan wordt begonnen omdat de bedrijfsafvalcontainers in de hoven een magneetwerking hebben op het illegaal dumpen van afval, graffiti en ander soort overlast. In 2004 wordt de controle op bedrijfsafval uitgebreid naar de rest van de stad. (Voor meer informatie: Stadstoezicht, Petra Vleeskens, tel. 010 - 890 22 84 of 06 - 22 57 66 59)

Wethouder Van der Tak opent Rotterdamse Vrijwilligersdag 2003 Wethouder Sjaak van der Tak (Sociale Integratie) opent op vrijdag 7 november om 13.00 uur de Rotterdamse Vrijwilligersdag bij het Albeda College op het Zuster Hennekeplein 80. De Vrijwilligersdag is bedoeld voor mensen die actief zijn in een van de 3000 à 5000 vrijwilligersorganisaties in Rotterdam. Bijna een kwart van alle Rotterdammers doet wel eens vrijwilligerswerk. Tijdens de Vrijwilligersdag worden vrijwilligers in het zonnetje gezet en krijgen zij de gelegenheid workshops te volgen. (Voor meer informatie: PROXY, Xandra van der Beek, tel. 010 - 213 23 41)

Wethouder Van der Tak opent De Doorstroom
Wethouder Sjaak van der Tak (Sociale Integratie) verricht op vrijdag 7 november om 14.30 uur de officiële opening van De Doorstroom aan de Foeliestraat 16. In De Doorstroom werken de protestants-christelijke basisschool Westpunt, buurthuis De Rotonde, peuterspeelzaal Dribbel en de buitenschoolse opvang Bon Bini samen. (Voor meer informatie: Stichting PCBO, tel. 010 - 419 13 00)

Burgemeester Opstelten bij opening dag Locale Democratie Burgemeester mr. Ivo Opstelten is op zaterdag 8 november aanwezig bij de opening van de Dag voor de Lokale Democratie, die om 10.00 uur begint in het World Trade Center aan het Beursplein. De dag staat in het teken van de eerste ervaringen met het dualisme. Na de opening door dagvoorzitter Rein Zunderdorp van het Forum voor Democratische Ontwikkeling (FDO) wordt burgemeester Opstelten geïnterviewd over de Rotterdamse ervaringen met het duale systeem in de gemeenteraad. De Dag van de Lokale Democratie is bedoeld om lokale bestuurders, ambtenaren en actieve burgers ervaringen te laten uitwisselen over nieuwe en bestaande vormen van representatieve en directe democratie. Er zijn workshops, presentaties en lezingen. Ter afsluiting van de dag wordt de finalewedstrijd 'Duaal debatteren' gehouden, voor raadsleden die daarvoor in het afgelopen jaar een training hebben gevolgd. De dag wordt georganiseerd door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) en het FDO. (Voor meer informatie: IPP, Titia Lont, tel. 070 - 302 82 32 of 06 - 414 510 14)

Wethouder De Faria discussieert met bewoners
IJsselmonde over veiligheid
Wethouder Rabella de Faria (Veiligheid en Volksgezondheid) neemt op zaterdag 8 november deel aan de jaarlijkse themabijeenkomst van de Vereniging Bewoners-commissie IJsselmonde (VBC). Het deel na de pauze (vanaf 15:00 uur) gaat over veiligheid. De wethouder praat dan met bewoners en vertegenwoordigers van de deelgemeente over de veiligheidssituatie in de buurt. De bijeenkomst start om 13:00 uur in het Nova-Riederwaardcollege aan de Veenoord 15 en duurt tot ca. 16.00 uur. (Voor meer informatie: Arie van Neutigem, tel. 010 - 479 34 08)

Wethouder Van der Tak overhandigt Rotterdams Leescadeau Wethouder Sjaak van der Tak (Sociale Integratie) reikt op zaterdag 8 november om 16.30 uur het derde Rotterdamse leescadeau uit in de Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat 110. Het Rotterdamse leescadeau verschijnt jaarlijks in november en is een initiatief van de gemeente Rotterdam, de bibliotheek en de boekhandels in de regio Rotterdam, om het lezen te stimuleren. Het leescadeau wordt gratis toegestuurd aan alle havo 4 en vwo 5 klassen in Rotterdam. Ook reiken de boekhandels in de regio Rotterdam die zijn aangesloten bij de Vereniging van de Bevordering van de Nederlandse Boekhandel het leescadeau gratis uit aan klanten in de week na 8 november. (Voor meer informatie: Bibliotheek Rotterdam, Wim Groen, 010 - 281 62 88)

En verder.

ontvangt wethouder Wim van Sluis (Economische Infrastructuur) op maandag 3 november tussen 17.00 en 18.30 uur in de Burgerzaal van het stadhuis naar verwachting zo'n 200 deelnemers aan het jaarlijkse congres van Koninklijk Horeca Nederland. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Dirk-Jan de Vink, tel. 010 - 417 20 03)

opent wethouder Wim van Sluis (Economische Infrastructuur) op dinsdag 4 november om 0.900 uur in Ahoy' de vakbeurs Intermodal Transport & Logistics, die t/m 6 november wordt gehouden. (Voor meer informatie: Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam, Minco van Heezen, tel. 010 - 252 14 29)

spreekt Burgemeester mr. Ivo Opstelten bij de receptie ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Rotterdam EHBO, die op zaterdag 8 november vanaf 15.00 uur wordt gehouden in het verenigingsgebouw aan de Willem Smalthof 97. De burgemeester is beschermheer van de Rotterdam EHBO. (Voor meer informatie: EHBO, tel. 010 - 411 22 44 of 0181 - 484 44 44)

Openbare commissievergaderingen en raadsvergadering

Alle openbare commissievergaderingen en de vergadering van de gemeenteraad worden gehouden in het stadhuis. De commissievergaderingen staan geheel in het teken van de inhoudelijke behandeling van de Begroting 2004.

Wijken en Buitenruimte 3 november 09.30 uur Raadzaal Fysieke Infrastructuur 4 november 09.30 uur Raadzaal Economie, Haven en Milieu 5 november 09.30 uur Raadzaal Sociale Zaken en Onderwijs 5 november 14.00 uur Raadzaal Bestuur en Veiligheid 6 november 09.30 uur Raadzaal Gemeenteraad 6 november 14.00 uur Raadzaal

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam