Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 31 oktober 2003

Meer rood op school
PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos bezoekt vmbo in Amsterdam

Maandag 3 november brengt PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos een bezoek aan diverse locaties van het Bredero College in Amsterdam. Het bezoek maakt onderdeel uit van het PvdA-project Vmbo en praktijkonderwijs, waarbij alle PvdA-kamerleden op onderzoek uit gaan in het vmbo.

Om 9.00 uur spreekt de PvdA-leider met algemeen directeur Hubert Schakenbos en locatiedirecteur Henk Lüken. Aansluitend, om 10.00 uur, volgt een rondleiding in het hoofdgebouw en wordt een aantal lessen (bouwkunde, metaal, elektro en horeca) van de derde en vierde klas bezocht. Wouter Bos neemt tevens een kijkje in het opvanglokaal.

Om 11.00 uur vertrekt Bos naar gebouw 500, alwaar hij spreekt met een conciërge en de leerjaarcoördinator. Samen met de zorgcoördinator volgt de PvdA-leider een les.

Na de lunch, rond 13.00 uur, wordt het bezoek op de locatie Beemsterstraat (Speciale Zorg) afgesloten met wederom een lesbezoek en een gesprek met de docent en de coördinator. Op deze locatie worden lessen verzorgd voor leerlingen in het speciaal onderwijs.

De PvdA-fractie gaat maandag op zoek naar de goede voorbeelden, de problemen, mogelijkheden en oplossingen waar leerlingen, leraren, ouders, schoolleiders en bijvoorbeeld conciërges mee te maken krijgen.

Tijdens de bezoeken staan centraal:
+ voortijdig schoolverlaten/geen kind van school zonder diploma + contacten met de ouders en de veiligheid op school + hoe gaat de school om met het niveau verschil binnen de klas + aansluiting van het vmbo op het vervolgonderwijs

In dialoog met mensen uit de praktijk, leerlingen en ouders wil de PvdA Tweede-Kamerfractie een scherper beeld krijgen van de feitelijke situatie in vmbo en praktijkonderwijs. Met de verzamelde beelden, informatie, ideeën, werkende en niet werkende oplossingen scherpt de PvdA haar politieke agenda en antwoorden aan. De eerste bevindingen zullen worden betrokken bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, die op 4 en 5 november plaatsvindt.