Gemeente Eindhoven

Persbericht: 31 oktober 2003, no. 202

Preventieproject over vandalisme op zeven Gestelse basisscholen

Gestelse jeugd Houdt t Gaaf

De leerlingen van groep 8 van de basisscholen Karel de Grote, De Trinoom, De Kameleon, De Hobbitstee, t Startblok, De Springplank en de Regionale Internationale School gaan vanaf maandag 3 november aan de slag met het preventieproject Hou t Gaaf. In het project werken de school, gemeente, politie en Bureau HALT nauw samen.

Vandalisme
Hou t Gaaf gaat over vandalisme. Vandalisme is het expres vernielen van dingen zonder dat het nut heeft. Je ziet het overal om je heen; kapotte bushokjes, bankjes, ingegooide ruiten, met graffiti bekladde muren enzovoorts. Preventieproject Hou t Gaaf maakt kinderen bewust van de gevolgen van vandalisme voor slachtoffer, dader en de samenleving, en wijst hen op hun eigen verantwoordelijkheid en keuzemogelijkheden die zij hebben. Tijdens het project komen de volgende vragen aan bod:

* Wat is vandalisme?

* Wat zijn de oorzaken van vandalisme?

* Wat zijn de gevolgen van vandalisme?

* Hoe zou je vandalisme kunnen stoppen en voorkomen?

Politie en Bureau HALT
Medewerkers van de politie en Bureau HALT bezoeken tijdens het project de klassen.
De HALT-medewerker vertelt wat er gebeurt als je bij HALT terechtkomt. De politie vertelt over haar werk met behulp van Nick & Linda; de strip-tweeling die allerhande avonturen beleeft en de kinderen zo laat kennismaken met het werk van de politie.

© 2003 Gemeente Eindhoven