Gemeente Gouda


uitreiking koninklijke onderscheiding

datum: woensdag 29 oktober 2003 16.45 uur
plaats: Technische Universiteit Delft, Aula, Mekelweg 5 door: mr. H.M.C.M. van Oorschot, burgemeester van Delft van: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw toegekend bij: K.B. d.d. 7 oktober 2003, nr. 03.004024

aan: de heer prof.dr.ir. J. Blaauwendraad
adres: Prins Mauritsstraat 6, 2805 AV GOUDA

Woensdagmiddag 29 oktober wordt te Delft aan de in Gouda wonende heer prof.dr.ir. J. Blaauwendraad de door Hare Majesteit de Koningin verleende onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw uitgereikt door de heer mr. H.M.C.M. van Oorschot, burgemeester van Delft. De uitreiking vindt plaats tijdens het afscheid van de heer Blaauwendraad als hoogleraar aan de Technische Universiteit te Delft.

toelichting

De heer Blaauwendraad behaalde in 1962 het ir.-diploma Weg en Waterbouwkunde aan de toenmalige Technische Hogeschool Delft en promoveerde als dr. in de Technische Wetenschappen in 1973.

Zijn eerste werkkring was bij het Adviesbureau der Genie met een onderzoeksfunctie als dienstplichtig militair. Na zijn militaire dienstplicht volgde van 1964 1970 een functie binnen TNO. Het eerste jaar een onderzoeksfunctie op het gebied van staalconstructies in het Instituut voor Bouwmaterialen en Bouwconstructies. Daarna een nieuwe afdeling opgezet op het gebied van de numerieke mechanica. Deze afdeling was de bakermat van wat nu het NWO-erkend Expertise Centrum voor Computational Mechanics (DIANA) is.

In 1971 volgde een overstap naar Rijkswaterstaat. Medewerker Mathematisch Fysische Afdeling van de directie Waterhuishouding en Waterbeweging. In 1972 toegetreden tot de nieuw opgerichte Dienst Informatieverwerking. Daarin heeft hij leiding gegeven aan de opbouw van systemen voor het ontwerpen en berekenen van infrastructurele werken. Vanaf 1980 hoofd van Bouwspeurwerk, een gezamenlijke afdeling van de twee bouwdirecties Bruggen en Sluiten & Stuwen.

In de periode 1979 1986 was hij deeltijdhoogleraar Numerieke Mechanica op de faculteit Civiele Techniek. Van 1986 tot heden voltijds hoogleraar Toegepaste Mechanica en hoofd van de sectie ConstructieMechanica. In deze periode is het onderzoek tijdelijk uitgebreid met onderwerpen op het gebied van de bouwinformatica.

Van 1993 tot 1995 was hij Decaan van de faculteit Civiele Techniek. Gevolgd door het Rector Magnificusschap van de TU Delft. (1997 1999).

In 1999 tot 2002 was de heer Blaauwendraad wetenschappelijk directeur van het Delft Cluster (gezamenlijk onderzoeksproject van TU Delft, WL, GeoDelft, TNO en IHE).

Van 1999 tot heden wetenschappelijk directeur van de Onderzoekschool Bouw.

De heer Blaauwendraad heeft een absolute voortrekkersrol gespeeld bij de introductie van de elementenmethode in de toegepaste mechanica de wetenschap van het bouwen in Nederland. Met de elementenmethode is een instrument verkregen waarmee zeer complexe constructies kunnen worden onderzocht voor diverse belastingscondities. Hiermee is een enorme sprong voorwaarts gemaakt in de ontwikkeling van de toegepaste mechanica.
Hij is erin geslaagd om de academische onderzoekslijn te koppelen aan de praktijk in de bouwwereld.

Voor zijn werk ontving hij in 1973 de Vreedenburghprijs en in 1980 de Gouden Pen van de redactieraad van Cement. Naast de participatie in een groot aantal commissie binnen de TU Delft heeft prof. Blaauwendraad ook, steeds onbezoldigd, zitting gehad in vele nationale commissies.

Ook internationaal is het werk van de heer Blaauwendraad toonaangevend geweest. Hij publiceerde twee boeken, tal van tijdschriftartikelen en congres bijdragen.
Verder is zijn onderzoeksgroep aan de TU Delft zowel in 1994 als in 2000 onderworpen geweest aan een internationale onderzoeksvisitatie. In beide gevallen scoorde de groep op alle onderdelen de hoogst mogelijke score.

De heer Blaauwendraad heeft een zeer brede bestuurlijke belangstelling. Hij is een zeer bekwaam bestuurder die ten allen tijde in staat is om oplossingen te vinden en in staat is om zeer kundig leiding te geven aan grootschalige organisaties. Tevens is hij een zeer gemotiveerde en inspirerende docent die in zijn college altijd de studenten bij het onderwerp weet te betrekken. Dat wordt onder meer geïllustreerd door het feit dat hij vele afstudeerders heeft begeleid. Ook trad hij 19 keer op als promotor. Deze promotieprojecten zijn veelal door de Stichting technische Wetenschappen gefinancierd. De resultaten daarvan vonden toepassing in tal van software ontwikkelingen binnen het elementenmethodepakket DIANA. Mede hierdoor heeft dit pakket een unieke, internationale positie in de betonmechanica opgebouwd, met gebruikers over de hele wereld.

Tenslotte verdienen zijn kwaliteiten als auteur vermelding. De heer Blaauwendraad publiceerde de boeken De leer tegen het licht en Het is ingewikkeld geworden: Pleidooi voor gewoon gereformeerd in een totaal andere sector. Dit laatste boek is tevens in een engelse vertaling verschenen.

Hij staat bekend als een echte en hardwerkende vorser, de vooruitgang in zijn wetenschap staat centraal, nuchter, een realist, maar ook idealist, de dingen in de goede proporties zien, betrouwbaar.

Inlichtingen

E.G. Braam, Kabinet en Representatie Gemeente Delft, tel. 015 - 2602886.