Gemeente Asten


03/11/2003
Notulen bewonersavond Toekomstvisie 27 oktober j.l.


---

Bewonersavond Asten

Op 27 oktober 2003 vond in de Beiaard te Asten een informatiebijeenkomst plaats over de toekomstvisie van de gemeente Asten. Het college van burgemeester en wethouders presenteerde op deze bijeenkomst de hoofdlijnen van de visie. Ongeveer 250 belangstellenden hebben de avond bijgewoond.

Tijdens een inloopspreekuur konden de bewoners vragen stellen aan de adviseurs die de gemeente ondersteunen bij het ontwikkelen van de visie. Na de presentatie van het college was het woord aan de zaal. Na een aarzelend begin, is hier door de aanwezigen volop gebruik gemaakt van deze gelegenheid. Hier wordt nog eens kort ingegaan op de vragen die tijdens de bewonersavond naar voren zijn gebracht.

Vraag De aanleg van de weg aan de noordwest kant van Asten kan extra verkeersbelasting met zich meebrengen in de kern van Ommel. Hoe gaat u hiermee om?
Antwoord Het college is momenteel bezig met de voorbereidingen voor een nieuw verkeerscirculatieplan. Hierin worden passende oplossingen gezocht voor deze en andere knelpunten op het gebied van het verkeer in Asten. De zogenaamde West Tangent is in de visie opgenomen als mogelijke oplossing voor de ontlasting van het centrum en de dooradering van de voorgestelde nieuwe ontwikkelingen.

Vraag Verkeer zorgt ook voor levendigheid en bedrijvigheid in de kernen. Verban dus niet al het verkeer uit die kernen. Antwoord Belang van verkeer wordt inderdaad onderschreven, maar moet in balans zijn. Overlast en verkeersonveiligheid moeten worden voorkomen.

Vraag Waarom wordt in de visie geen gebruik gemaakt van de geluidsruimte langs de A67 voor bedrijven? Het is beter om toerisme niet langs de A67 te ontwikkelen, maar bij De Peel Antwoord De visie gaat uit van een dynamisch gebied in het noorden en een luw gebied in het zuiden. Het noorden wordt geschikter geacht voor meer intensieve vormen van recreatie, terwijl het zuiden juist geschikt is voor meer extensieve vormen. Voor een economisch sterke sector zijn beide vormen van toerisme en recreatie nodig. Het voorstel in de visie is om de geluidruimte van de A67 te benutten voor meer intensieve vormen van recreatie en toerisme.

Vraag Normaliter wordt een visie gebaseerd op een uitgebreide inventarisatie van bestaande waarden. Pas als die goed in beeld zijn gebracht, is het mogelijk om eindbeelden te ontwikkelen. De gemeente heeft voor haar visie de omgekeerde weg bewandeld en is meteen plaatjes gaan tekenen. Asten is een landschappelijk bijzonder gebied, en daar wordt te weinig aandacht aan besteed.
Antwoord Op deze bewonersavond vindt de presentatie plaats van de laatste ronde in een reeks van drie. In de eerste ronde is op basis van een door de provincie voorgeschreven lagenbenadering een uitgebreide inventarisatie gemaakt van de bestaande waarden, sterke en zwakke kanten en de waardering daarvan door politiek, bevolking en belangengroeperingen. Op basis daarvan zijn in ronde twee scenario's opgesteld. Ook die scenario's zijn met de politiek en de bevolking besproken. Op basis daarvan is vervolgens een voorkeursscenario opgesteld. De waardering van de bestaande situatie is aangegeven op de kaarten die in de zaal te raadplegen zijn.

Vraag In de visie is teveel uitgegaan van werken nabij wonen. Dat is in strijd met een algemene trend waarbij werken steeds verder van wonen af komt te liggen.
Antwoord Uit de analyse is gebleken dat Asten een grote uitgaande pendel heeft. Lokaal gebonden bedrijvigheid versterkt niet alleen de lokale economie en leefbaarheid, maar kan wellicht ook een bijdrage leveren aan het terugdringen van verkeersbewegingen. In de vorige bijeenkomsten is het belang voor leefbaarheid zowel door bewoners als belangengroepen sterk benadrukt.

Vraag Het lijkt erop dat twee scenario's simpelweg over elkaar zijn geplakt, zonder dat daadwerkelijk is nagedacht over de keuzes. Antwoord Er zijn inderdaad elementen uit twee van de scenario's terug te vinden in het voorkeursscenario. Die elementen vormen de twee pijlers van de visie, enerzijds de economische potentie van de gemeente Asten, anderzijds de landschappelijke en natuurlijke waarden. De visie wil beide behouden en versterken, elk op de daarvoor meest geschikte plek. Dat betekent inderdaad dat op sommige plekken voor bepaalde belangen pijnlijke keuzes zijn gemaakt. Dat is evenwel inherent aan het ontwikkelen van een toekomstvisie.

Vraag Wat is de status van deze bijeenkomst? Is dit een serieuze bijeenkomst waarvan verslag wordt gemaakt of is het niet meer dan borrelpraat?
Antwoord Momenteel wordt gewerkt aan de afronding van de visie. De inbreng op deze avond zal worden betrokken in die afronding.

Vraag Op welke bron zijn de cultuurhistorische waarden gebaseerd? Antwoord Cultuurhistorische kaart van de provincie Noord Brabant

Vraag Dat is erg jammer, want nu is geen gebruik gemaakt van lokaal aanwezige kennis. Binnenkort verschijnt een nieuwe kaart van de Heemkundekring en die is nu niet meegenomen bij de ontwikkeling van de visie. Op basis van die nieuwe kaart worden wellicht andere keuzes gemaakt
Antwoord Uitgegaan is van een door de provincie vastgestelde kaart, dat is zeer belangrijk bij de toetsing van de visie door de provincie. Het college was via de klankbordgroep op de hoogte van de in ontwikkeling zijnde kaart van de Heemkundekring. Bij de verdere uitwerking van de visie in concrete programma's en projecten zal de nieuwe kaart zeker worden betrokken.

Vraag Hoe zit het met de economische vitaliteit van de kleine kernen. Er zouden meer economische activiteiten mogelijk moeten zijn, met name in de kernrandzones, om de leefbaarheid van de kleine kernen op peil te houden. Ook ontbreekt een visie op de voorzieningen. Antwoord Het college onderschrijft het belang van economische activiteiten in de kleine kernen. Binnen de randvoorwaarden van het provinciale beleid wordt daarom aktief gezocht om in de linten en vrijkomende agrarische bedrijfsbebouwing mogelijkheden hiertoe te bieden. In de visie wordt voorts wel degelijk aandacht besteed aan de voorzieningen. Deze zijn alleen op de ruimtelijke strategiekaart die vanavond is gepresenteerd niet aangegeven. De portefeuillehouder nodigt de stuurgroep Heusden en andere aanwezigen uit om in het vervolg actief mee te blijven denken.

Vraag Er wordt een aantal vragen gesteld met betrekking tot de plannen voor de glastuinbouw rond Heusden. Deze speelt een belangrijke rol in de lokale werkgelegenheid. Als kassengebieden 'van de kaart verdwijnen' dan moet elders compensatie worden geboden. Waarom wordt bijvoorbeeld niet op het voorgestelde bedrijventerrein ruimte geboden aan de glastuinbouw? Houdt de gemeente geen rekening met de belangen van de glastuinbouw?
Antwoord Inderdaad worden met betrekking tot de glastuinbouw een aantal veranderingen voorgesteld. In de aan de visie ten grondslag liggende analyse wordt het belang van deze sector voor de lokale economie en leefbaarheid volledig onderschreven. Het is ook zeker niet de inzet van de visie om de glastuinbouw volledig uit de gemeente te laten verdwijnen. Een aantal locaties blijft behouden. Op andere plekken wordt vanuit de opgaven waar de gemeente voor staat en vanuit de lagenbenadering voorgesteld om prioriteit te geven aan de ontwikkeling van woningbouw en natuur en water. Voor de steeds groter wordende bedrijven (schaalvergroting) worden, in aansluiting op provinciaal beleid, op regionaal niveau oplossingen gezocht. Overigens moet de visie niet op perceelsniveau worden geĂŻnterpreteerd, het gaat om de richting van toekomstige ontwikkeling.

Vraag Als nieuwe economische drager wordt vaak recreatie en toerisme genoemd. Dat gebeurt echter op heel veel plaatsen in Nederland, waardoor de mogelijkheden wellicht veel beperkter zijn dan je denkt. Let dus goed op wel product je gaat aanbieden.
Antwoord De visie zet in op een gedifferentieerd aanbod van toeristisch-recreatieve voorzieningen, meer intensief in het noorden, en extensief in het zuiden.

Vraag In de visie is sprake van een enorme kapitaalsvernieting (verplaatsing sportvelden, ontwikkeling kanaalzone) en wordt teveel waarde gehecht aan minder interessante gebieden zoals Oostappen. Een landschappelijk prachtig gebied gaat juist verloren ten behoeve van een bedrijventerrein, dat veel te groot is voor de opvang van de lokale vraag. Tot slot ontvluchten jonge mensen de gemeente, omdat de huizen onbetaalbaar zijn geworden.
Antwoord Nogmaals moet worden geconstateerd dat bij het maken van keuzes in een aantal bevallen het ene belang de voorkeur krijgt boven het andere. Keuzes maken doet inderdaad soms pijn, maar bij het ontwikkelen van een visie op de toekomst ontkomt men niet aan het maken van die keuzes.
De keuze voor een bedrijventerrein ten zuiden van de A67 moet worden gezien in het kader van de ontwikkelingen rondom Diesdonk. Het college van de gemeente Asten is van mening dat de zuidkant van de A67 een beter alternatief is. In beide gebieden is sprake van landschappelijke waarden, maar op regionale schaal zijn de waarden aan de noordzijde van nog groter belang dan die aan de zuidzijde. De grootte van het terrein heeft dus te maken met het leveren van een bijdrage aan de opvang van de regionale vraag die door de regio en de provincie als uitgangspunt worden gehanteerd.
Het vinden van oplossingen voor de problemen op de woningmarkt is een van de belangrijkste opgaven van deze visie. De visie besteed dan ook veel aandacht aan doelsgroepen die extra aandacht verdienen, met name starters en senioren.

Vraag Vele mensen in de zaal hebben zorg om de toekomst van Asten. Wat doet u met die zorg?
Antwoord Het college wil met behulp van de toekomstvisie antwoord geven op actuele en te verwachten knelpunten en ontwikkelingen. Zij wil graag luisteren naar de inbreng van de bevolking. Daarom zijn er in dit visietraject ook de bewonersbijeenkomsten georganiseerd.

Vraag Waarom wordt er een nieuw bedrijventerrein aangelegd terwijl er al een bedrijventerrein aanwezig is? Leidt dit niet tot versnippering? Antwoord Ten zuiden van de A67 is een zoekgebied opgenomen voor bedrijvigheid. Naast lokale bedrijvigheid is dit ook bedoeld voor de opvang van een stuk regionale vraag. In aansluiting op het bestaande terrein is ook een zoekruimte opgenomen. Ten noorden daarvan is ook economische ontwikkeling opgenomen, in de vorm van intensieve vormen van recreatie en toerisme.

Vraag De ontwikkelingen langs de Zuid Willemsvaart is niet logisch, aangezien goede brugverbindingen ontbreken. Industrieel gezien speelt het kanaal ook geen rol van betekenis meer, dus waarom juist daar een bedrijventerrein ontwikkelen?
Antwoord Mocht het bedrijventerrein op de zoeklocatie worden ontwikkeld, dan zijn voor een goede ontsluiting infrastructurele aanpassingen nodig. Twee daarvan wordt momenteel al aan gewerkt. De locatie van het zoekgebied voor het bedrijventerrein is gebaseerd op de aanwezigheid van de infrastructurele knoop van A67 en provinciale weg.