Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
70

Directie:
voorlichting

03-11-2003

Status:
informatie

Van der Laan pleit voor sterk cultureel bewustzijn

Cultuur moet een grotere rol spelen in het onderwijs, de economie en de openbare ruimte. Het is tijd voor een sterk cultureel bewustzijn, schrijft staatssecretaris Medy van der Laan van Cultuur en Media aan de Tweede kamer. Onder de titel Meer dan de som vat Van der Laan haar beleidsprogramma voor de komende vier jaar samen. De twee hoofdlijnen van het cultuurbeleid 2004-2007 zijn: de culturele factor in de samenleving versterken en de overheid meer op afstand plaatsen.

De culturele factor

De culturele factor versterken betekent allianties aangaan. Cultuur is volgens Van der Laan geen kostenpost. De creativiteit van de cultuursector genereert werk, omzet en economische groei. Bovendien heeft cultuur aanzienlijke afgeleide effecten op het vestigingsklimaat, de horeca en het toerisme, met name in de steden. Ook de kennis en innovatie van de cultuursector is een onderschatte factor. Voor ICT stelt Van der Laan daarom een bedrag ter beschikking dat oploopt tot jaarlijks 9 miljoen in 2007, voor de digitalisering van de erfgoedcollectie, als onderdeel van de bouw van een 'topkennisinfrastructuur'. Naast media zijn openbare bibliotheken en onderwijs toegangspoort tot het cultureel bewustzijn. Vandaar dat Van der Laan forse investeringen in cultuureducatie en de bibliotheekvernieuwing aankondigt, oplopend tot resp. 22 miljoen euro en 20 miljoen euro in 2007.

Minder overheid

De doelstelling 'minder overheid' leidt ertoe geen instructies aan instellingen te stellen in het kader van de cultuurnota, maar te dereguleren en administratieve lasten te verlichten. Van der Laan zal vooral het gesprek met andere ministeries en overheden aangaan om onevenredig belastende en tegenstrijdige regelgeving tegen te gaan. Op het gebied van culturele diversiteit zal de overheid minder directe eisen stellen en bijvoorbeeld de doelgroepenmaatregel afschaffen, maar wel het integrale beeld bewaken. De kunst- en cultuursector als geheel moet de diversiteit van de Nederlandse bevolking beter weerspiegelen dan nu het geval is, aldus de bewindsvrouw.

Keuzes maken

Dit alles geeft ruimte voor een betere wisselwerking tussen de verschillende onderdelen van de cultuursector. Aan de orde zijn versterking van de regio's en de steden, doorstroming van toptalent in de podiumkunsten, meer aanbod voor jongeren en in het algemeen een betere aansluiting van het aanbod op de afname, bijvoorbeeld door het lezen te bevorderen.

Ook bij de invulling van de bezuinigingen die afgesproken zijn bij de vorming van het kabinet Balkenende-II, zal Van der Laan duidelijke keuzes maken. Op het budget voor ondersteunende instellingen zal naar verhouding vier keer zo veel worden bezuinigd als op de ontwikkeling, uitvoering en productie van kunst en cultuur. Het gaat bij ondersteuning om instellingen die belangen behartigen, bibliotheken aanleggen, opleiden, debatten organiseren, distribueren en adviseren. Daarnaast zal het rijk één jaar lang slechts bij hoge uitzondering monumenten aanwijzen, om het huidige stuwmeer te verwerken en zicht op een houdbaar beleid voor de toekomst te ontwikkelen.

Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: info@minocw.nl