Wereld Natuur Fonds Nederland

PERSBERICHT Wereld Natuur Fonds
3 november 2003

RUIM 1400 MENSEN DUIKEN IN ZEE VOOR DE ZEESCHILDPAD

Zondag 2 november om twee over twee 's middags doken 1431 mensen, waaronder ook vele honderden kinderen, vanaf het strand van Zandvoort in zee tijdens de Zeeschildpadden Herfstduik. De actie was georganiseerd door het Wereld Natuur Fonds samen met Center Parcs en was tevens het startsein van een landelijke campagne van het Wereld Natuur Fonds voor de zeeschildpadden. Het enthousiasme waarmee in het belang van de zeeschildpadden het koude water en het gure herfstweer werd getrotseerd was volgens de organisatoren indrukwekkend groot. Het Wereld Natuur Fonds vestigt in november en december 2003 de aandacht op de bedreigingen waar zeeschildpadden mee kampen en op wat vissers, bedrijven, overheden en mensen zelf kunnen doen om bij te dragen aan betere bescherming van deze 'migranten van de zee'. De campagne is hard nodig. Zeeschildpadden zwemmen al ruim 100 miljoen jaar door onze wereldzeeën, maar hun toekomst is erg onzeker. Vrijwel alle soorten zeeschildpadden zijn bedreigd of ernstig bedreigd.

Zeeschildpadden Herfstduik

Elke deelnemer aan de Zeeschildpadden Hersftduik verdiende met zijn of haar duik geld voor de zeeschildpadden omdat Center Parcs elke deelnemer sponsorde met 5 Euro. Ter plekke kondigde Center Parcs aan dit bedrag te verdubbelen. Bovendien bleken veel mensen gebruik gemaakt te hebben van de gelegenheid om hun duik ook te laten sponsoren door vrienden, kennissen en/of hun werkgever. Hiermee is de totale opbrengst van de Zeeschildpadden Hersftduik uitgekomen op 17.230,68 Euro. Dit bedrag komt ten goede aan de bescherming van zeeschildpadden via diverse veldprojecten van het Wereld Natuur Fonds.

Toekomst zeeschildpad

De toekomst van alle zeven* soorten zeeschildpadden is onzeker door een combinatie van bedreigingen. Legstranden worden volgebouwd. Voedselgebieden, zoals koraalriffen en zeegrasvelden, verdwijnen of worden ernstig aangetast, bijvoorbeeld door klimaatverandering. Naar schatting enkele honderdduizenden zeeschildpadden raken per jaar als bijvangst verstrikt in visnetten en vislijnen en verdrinken. Mensen eten en verhandelen de eieren en het vlees van de zeeschildpad. Ook het schild van de zeeschildpad wordt verhandeld, in zijn geheel of verwerkt tot kleinere producten. En zeeën en stranden zijn vervuild met overboord gezette kapotte visnetten, plastic en allerlei ander afval. Een zeeschildpad kan plastic aanzien voor voedsel en erin stikken en afval op stranden kan het jonge zeeschildpadjes onmogelijk maken de zee te bereiken.

Het Wereld Natuur Fonds is wereldwijd, samen met allerlei betrokkenen, actief om zeeschildpadden te beschermen. Bijvoorbeeld door legstranden te beschermen, vervuiling aan te pakken en voorlichting te geven. Maar ook door overheden aan te sporen om beschermde zeegebieden aan te wijzen en illegale handel tegen te gaan. Het Wereld Natuur Fonds werkt samen met de visindustrie om bijvangst te beperken, bijvoorbeeld door het stimuleren van gebruik van netten met een ingebouwd luik waardoor zeeschildpadden kunnen ontsnappen.

De toekomst van de zeeschildpad veilig stellen kan het Wereld Natuur Fonds niet alleen, maar alleen samen met al deze mensen wereldwijd. Daarom vestigt het Wereld Natuur Fonds nu de aandacht op de zeeschildpad en vraagt de organisatie het Nederlandse publiek om hulp. Want iedereen kan ook zelf bijdragen aan betere bescherming van de zeeschildpad. Bijvoorbeeld door geen souvenirs of andere producten te kopen die gemaakt zijn van zeeschildpadden. Door op vakantie nabij legstranden zich te houden aan de regels (geen parasols in het zand prikken, 's avonds niet onbegeleid het strand op e.d.). En door te helpen voorkomen dat er, waar ook ter wereld, afval in het water terecht komt.

PlanetRace 2003

Naast de Zeeschildpadden Herfstduik zal ook de PlanetRace 2003 in het teken staan van de zeeschildpad. PlanetRace is een afvalrace waarbij zes 'Avonturiers' een reis maken rond de wereld. Ook zeeschildpadden zijn echte wereldreizigers en leggen enorme afstanden af. De deelnemers aan de PlanetRace zullen op zoek gaan naar zeeschildpadden en kennismaken met de bedreigingen waaraan deze dieren bloot staan en het werk van het Wereld Natuur Fonds voor de zeeschildpad. PlanetRace is vanaf dit weekend te volgen via internet, www.planetrace.nl , en vanaf 11 november op televisie (Yorin). Mensen kunnen zich ook als 'Gids' aanmelden op de site van PlanetRace om hun favoriete Avonturier te helpen.


---

* Er zijn zeven verschillende soorten zeeschildpadden:

De Kemp´s ridley zeeschildpad, de lederschildpad en de karetschildpad zijn ernstig bedreigd. De dikkopschildpad, de groene zeeschildpad en de warana zeeschildpad zijn bedreigd. Van de platrug zeeschildpad zijn onvoldoende gegevens beschikbaar om de bedreigde status toe te kennen, al vermoeden experts dat ook deze zeeschildpadsoort kampt met een teruglopende populatie. (Bron: Red List IUCN, www.redlist.org )

Op aanvraag beschikbaar:


- Beeldmateriaal Zeeschildpadden Hersftduik (vanaf ± 14:45)
- Persmap zeeschildpaddencampagne, inclusief een Infoblad zeeschildpadden, Factsheet Zeeschildpadden en het WWF rapport 'Marine Turtles - Global voyagers threatened with extinction'. Deze informatie is ook digitaal verkrijgbaar op www.wnf.nl/perstoolkit

Informatie op internet:

Over het Wereld Natuur Fonds en de campagne voor de zeeschildpadden: www.wnf.nl Over PlanetRace: http://pers.planetrace.nl

Meer informatie:

Esther Naber, persvoorlichter.
Telefoon: 030-6937832, e-mail: enaber@wwf.nl

---
Wereld Natuur Fonds
Unit persvoorlichting
Boulevard 12
3707 BM Zeist