Gemeente Maassluis

Persberichten

3-11-2003

Uitkering vergoedingen conform verordening Leerlingenvervoer

Het college van burgemeester en wethouders heeft onlangs besloten de verordening Leerlingenvervoer fasegewijs strakker te gaan hanteren, en de vergoedingen voor leerlingenvervoer conform de verordening te gaan uitkeren.

De verordening Leerlingenvervoer gaat, kort samengevat, uit van het volgende:
§ Een vergoeding voor vervoer als de afstand tot de dichtstbijzijnde toegankelijke school meer dan 6 km bedraagt; § In eerste instantie hebben deze leerlingen recht op een vergoeding op basis van openbaar vervoer. Dit geldt voor zowel de scholen voor (speciaal) basisonderwijs als voor de scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs.
§ In het geval ouders aantonen dat het kind niet zelfstandig kan reizen, omdat het jonger is dan 9 of lichamelijk, verstandelijk of zintuiglijk gehandicapt is, kan het vervoer van een begeleider vergoed worden.
§ Er kan aanspraak worden gemaakt op aangepast vervoer als: o De leerling gelet op lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke handicap niet in staat is (ook niet onder begeleiding) van openbaar vervoer gebruik te maken.
o De leerling met openbaar vervoer meer dan 1,5 uur onderweg is en de reistijd met aangepast vervoer tot 50% kan worden teruggebracht. o Openbaar vervoer ontbreekt.

Er is gekozen voor een invoering in twee fases. De eerste fase gaat in per 1 augustus 2004 en heeft betrekking op de leerlingen die een school voor (speciaal) basisonderwijs buiten Maassluis bezoeken. De ouders/verzorgers ontvangen een persoonlijke brief met informatie en uitleg.

Vanaf het schooljaar 2004/2005 kunnen de ouders/verzorgers in eerste instantie alleen aanspraak maken op een vergoeding voor openbaar vervoer. Indien ouders/verzorgers kunnen aantonen dat het kind vanwege de leeftijd of een handicap niet alleen kan reizen, kan het vervoer van een begeleider vergoed worden.

De tweede fase gaat in principe een schooljaar later in en heeft betrekking op het (voortgezet) speciaal onderwijs. Het vervoer naar deze scholen zal volgend jaar nader bekeken worden en hierover zullen de betrokken ouders/verzorgers in de loop van 2004 geïnformeerd worden.