VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW: Groeiagenda topprioriteit Europa

Aalsmeer, 3 november 2003 - De ondernemingsorganisatie VNO-NCW heeft vandaag tijdens een symposium in Aalsmeer zijn prioriteiten voor een Europese groeiagenda aangeboden aan minister Brinkhorst van Economische Zaken. De drie belangrijkste wensen van ondernemingen zijn:

1. Versterking van onderzoek en innovatie

2. Een flexibeler arbeidsmarkt

3. Meer ondernemerschap door minder regelgeving.

VNO-NCW vraagt de Nederlandse regering - die de tweede helft van 2004 voorzitter is van de EU - hier dringend werk van te maken, zeker nu de economische positie van Europa verder afbrokkelt.

De politieke agenda van de EU in 2004 is zwaar beladen (uitbreiding, Grondwet, EP-verkiezingen, nieuwe Commissie). Dit mag niet ten koste gaan van de Lissabon-agenda: hoe wordt de EU voor 2010 de meest concurrerende (kennis)economie ter wereld. Daartoe heeft VNO-NCW samen de Ierse werkgevers (Ierland is de eerste helft van 2004 EU-voorzitter) een Europese groeiagenda opgesteld.

Jacques Schraven, voorzitter van VNO-NCW, rekende af met bestaande euroscepsis omdat de voordelen van Europese integratie vele malen groter zijn dan de nadelen. 'Laten we de grote verworvenheden van Europa niet uit het oog verliezen', zo zei Schraven. De discussie rond een referendum over de nieuwe grondwet mag niet ontaarden in 'de bekende borrelpraat'. 'Zeker, er valt nog veel te verbeteren. Maar er valt ook vooral veel te behouden en uit te bouwen. De Conventie geeft daar goede aanzetten toe'.

De VNO-NCW voorzitter pleitte in zijn toespraak voor de instelling van een Europese Actal en een Europees Commissaris voor het Concurrentievermogen.


---

Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167 of anders via Roelf van der Kooij 06 512 84 588


03 nov 03 13:00