Gemeente Lisse

03-11-2003 Geef u op als bewonersvertegenwoordiger Schiphol!

detail: Geef u op als bewonersvertegenwoordiger Schiphol! Schiphol wil graag in overleg treden met bewoners om oplossingen te vinden voor milieu- en veiligheidsproblemen als gevolg van het gebruik van de luchthaven.

Sinds 1 januari 2003 functioneert luchthaven Schiphol binnen nieuwe milieurandvoorwaarden en voorwaarden voor het gebruik van start- en landingsbanen en vliegroutes. Dit nieuwe kader heeft consequenties voor de omgeving. Schiphol treedt nu zelf in overleg met de omgevingspartijen over hinder en de oplossingen daarvoor. De regio wordt in de gelegenheid gesteld met de luchtvaartsector (NV Luchthaven Schiphol, luchtvaartmaatschappijen en luchtverkeersleiding) te onderhandelen over de (milieu)-optimalisering van de luchtvaartactiviteiten. Het overleg tussen bestuurders en bewoners uit de regio vindt plaats in de Commissie Regionaal Overleg luchthaven Schiphol (CROS).

Doelstelling
De doelstelling van de CROS is om door informatie-uitwisseling en overleg oplossingen te vinden voor milieu- en veiligheidsproblemen als gevolg van het gebruik van de luchthaven. Een en ander kan leiden tot afspraken tussen de regio en de luchtvaartsector over het verminderen van hinder, maatregelen in de ruimtelijke ordening of ter verbetering van de leefbaarheid. Daarnaast kan de CROS ongevraagd advies uitbrengen over verbeteringen in de regelgeving en de handhaving door de rijksoverheid. De CROS richt zich op alle milieuaspecten die rond Schiphol aan de orde zijn, zoals geluidhinder, geur, luchtverontreiniging, externe veiligheid en gezondheid. Met name het aspect geluid is relevant voor gemeenten in de Leidse Regio en de Duin- en Bollenstreek.

Cluster Zuidwest
Ten behoeve van de slagvaardigheid van het overleg zijn de gemeenten binnen de 20 Ke-contour rond Schiphol ingedeeld in clusters. Gemeenten uit de Leidse Regio en de Duin- en Bollenstreek behoren tot de cluster Zuidwest. De cluster Zuidwest wordt in de CROS vertegenwoordigd door één bestuurder en door één bewoner. In een bestuurlijk vooroverleg waarin de zeven genoemde gemeenten deelnemen is reeds voorzien. Het ontbreekt echter nog aan vooroverleg tussen bewoners uit de deelnemende gemeenten (bewonersoverleg). Daarom worden bewoners gevraagd zich aan te melden als bewonersvertegenwoordiger.

Het profiel van de bewonersvertegenwoordiger

De bewonersvertegenwoordiger:

* heeft de bereidwilligheid kennis inzake het Schipholdossier op te bouwen, niet alleen vanuit het eigen belang, maar ook vanuit het belang van alle binnen de CROS vertegenwoordigde partijen;
* is in staat in overleg te treden met de achterban om hindervraagstukken te verzamelen en uit te wisselen en tot standpuntbepaling inzake CROS voorstellen te komen;
* is in staat deel te nemen aan het bewonersoverleg dat voor elke CROS vergadering wordt gehouden;

* zal, indien nodig, overleg voeren met de bestuurlijke vertegenwoordiger(s) van het cluster Zuidwest en
* neemt eventueel zitting in een aan CROS gerelateerde werkgroep.

Globale tijdsbesteding en vergoeding
De CROS komt minimaal 4 maal per jaar bijeen. Dat betekent dat bewonersvertegenwoordigers in ieder geval 4 maal per jaar bijeenkomen voor bewonersoverleg. De verwachte tijdsbesteding bedraagt 100 uren. De bewoners ontvangen vanuit de CROS-begroting een presentie- en onkostenvergoeding voor het bijwonen van het bewonersoverleg, vergaderingen van de werkgroepen alsmede het bijwonen van CROS studiedagen en/of informatiebijeenkomsten op basis van de provinciale regeling hierover.

Nadere informatie
Meer informatie over de functie kan worden verkregen bij de heer Rob Heemskerk (Milieudienst West-Holland). Uw schriftelijke reactie kunt u sturen naar:
Millieudienst West-Holland
t.a.v. de heer Rob Heemskerk
Postbus 159
2300 AD LEIDEN
tel: 071 516 7565
fax 071 516 7503
e-mail: r.heemskerk@mdwh.nl