Dienstenbond CNV

Definitief geen RSI arboconvenant in de ICT-branche: 'Sociale gezicht van de sector heeft fopneus'
29-10-2003

Het poldermodel werkt in de ICT-sector. Werkgevers en werknemers komen er steeds vaker in onderling overleg goed uit. Vakbondsvoordelen bij Getronics, een door vakbonden afgesloten sociaal plan bij Baan en in de toekomst waarschijnlijk een heus verplichtgesteld bedrijfstakpensioenfonds. De ICT-sector krijgt langzamerhand een sociaal gezicht. Je zou bijna denken dat het de goede kant op gaat.

Bijna, maar toch niet helemaal. Het sociale gezicht van de ICT-sector heeft een fopneus. Want juist in de ICT-sector, waar het RSI probleem het grootst is, komt er geen arboconvenant tegen RSI. Vakbonden en het Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid kwamen er met de werkgevers niet uit. Naar aanleiding hiervan heeft de Staatsecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Mark Rutte op donderdag 30 oktober jl. de intentieverklaring om te komen tot een arboconvenant, opgezegd. Een arboconvenant bleek niet haalbaar omdat werkgevers weigerden om financieel bij te dragen aan arboconvenantsmaatregelen. Daarnaast weigerden werkgevers überhaupt om op bedrijfsniveau concrete voor werknemers afdwingbare- afspraken te maken.

Deze werkgevershouding was voor ons een brug te ver. Dit vooral omdat het RSI-probleem in de ICT-sector zo bijzonder ernstig is. Blijkens onderzoek heeft een op de vier ICTers last van RSI. RSI zorgt voor 12% van de instroom in de WAO. Dat is veel hoger als in andere sectoren. Bij grote bedrijven is dit WAO-risico bovendien nog hoger. Des te zorgwekkender hierbij is dat maar liefst 58% van de werknemers met langdurige RSI jonger is dan 35 jaar.

Oorzaken voor dit RSI-probleem liggen op het terrein van de Arbeidstijdenwet (ATW) en de Arbeidsomstandighedenwet (ARBO Wet). Het lijkt erop alsof deze wetten in de ICT-sector op grote schaal worden overtreden. Zo werkt 49% van de ICTers meer dan zeven uur per dag achter het beeldscherm. 58% van de ICTers krijgt te weinig mogelijkheden om te herstellen van het zware werk.

Daarom is het een goede zaak dat de Arbeidsinspectie mede op ons aandringen- in het komende half jaar gaat controleren op de naleving van deze wetten.

Wat gaat er gebeuren? De Arbeidsinspectie gaat 100 a 150 bedrijven controleren op het RSI-beleid. Hierbij concentreert men zich vooral op gedetacheerde werknemers, zoals netwerkbeheerders, consultants en programmeurs. De controle gebeurt door werknemers -desnoods op basis van anonimiteit- te interviewen. Daarbij worden de werknemers onder andere gevraagd naar de zorg van de werkgever voor de werkplek, de arbeidstijden en de werkdruk. De resultaten van deze interviews worden teruggelegd bij de werkgever. De Arbeidsinspectie kan bij overtreding van de wet direct een waarschuwing geven, een eis stellen, een proces-verbaal opmaken of een boete opleggen. De ondernemingsraad van de betrokken onderneming wordt hierover in ieder geval schriftelijk geïnformeerd.

Een half jaar later zal de Arbeidsinspectie vervolgens een tweede controle plegen op de naleving van de relevante wetgeving. Als de werkgever dan niet zijn zaakjes op orde heeft, kan waar nodig, ook in tweede instantie alsnog een boete worden opgelegd.

Er staat dus veel te gebeuren. Dat is maar goed ook. RSI is een levensgroot probleem in de ICT-sector. Als werkgevers met ons geen afspraken willen maken dan moet het maar zo. Voor tevredenheid aan vakbondskant kan echter geen sprake zijn. Wij zijn pas tevreden als het RSI-probleem op een succesvolle manier wordt voorkomen en bestreden. En dat kan alleen als werknemers en werkgevers samen de schouders eronder zetten. Ook als de veldwachter net even de ander kant opkijkt.

Maurice Limmen
Landelijk bestuurder voor de ICT-sector

Reageren? Mail naar m.limmen@cnvdibo.nl.