Gemeente Amsterdam

Black Magic Woman Festival 2003

3 november 2003 - Johanneke Helmers

Voor de achtste keer is Amsterdam Zuidoost deze herfst the place to be! Het Black Magic Woman festival is het sprankelende festival in Zuidoost met zwarte- en migranten vrouwen in de hoofdrol. Gure novemberdagen zullen zeker worden verwarmd door het uitdagende festival dat dit jaar draait om liefde en erotiek. Jong talent en gevestigde divas presenteren een divers programma met theater, dans, muziek, beeldende kunst, multimedia en poëzie/literatuur.

Programmaoverzicht Black Magic Womanfestival 2003

vr

Black woman

ijdag 7 nov. 20.15 uur: Opening Black Magic Woman festival locatie: Holendrecht
met: Izaline Calister en Mindmep.
presentatie: Ernestine Comvalius
toegang: EUR 8,00/ CJP, Stadspas en Pas 65+ EUR 6,50

Mindmep

Het Black Magic Woman Festival opent dit jaar met de MindMep. Gesproken columns van vrouwen over Black Magic Women. Met: dichter en ontwerper Celestine Raalte, schrijfster Mireille Ollivieira, de jonge politica Amma Asante en journaliste Desiree Martis. Zij geven hun kijk op black, magic, women, en natuurlijk op liefde en erotiek.

De officiële opening wordt verricht door Ellin Robles, zwarte activiste en columnist.

Izaline Calister & Band

Izaline Calister is de koningin van de Antilliaanse jazz. Soms ingetogen, dan weer opzwepend mengt zij de traditionele muziek van haar eiland Curaçao met jazz. Met haar beide CDs Soño di un muheen Mariposa heeft Calister een Edison nominatie in de wacht gesleept. De composities op de CDs zijn onder andere van Calister zelf. Door twee jaar over de hele wereld te touren met haar dreamteam van Antilliaanse musici zijn Calister en haar band uitgegroeid tot een hecht ensemble. De ritmes die zij brengen zijn oud en nieuw, jazz en wereld, akoestisch en elektrisch, traditioneel en modern.

Met Izaline Calister en haar band beleeft u een swingend opening van het festival. Izaline Calister, zang; Eric Calmes, (contra)bas; Randal Corsen, piano; Roël Calister en Pernell Saturnino, percussie; Ulrich de Jesus, gitaar.

zaterdag 8 nov. 15.00 17.30 uur: Imagine Temptation locatie: Imagine IC
toegang: gratis

Imagine Temptation
brengt de ultieme verleiders in beeld. Tijdens dit intieme middagprogramma zoeken kunstenaars, beeldexperts en het publiek naar de culturele dimensie van verleiding.

Wie zijn de belangrijkste iconen van vrouwelijke verleiding? Hoe worden zij verbeeld en welke varianten dringen door tot in de populaire beeldcultuur? Garjan Sterk, specialist beeldcultuur, diept deze vragen uit en legt ze voor aan een panel ervaren vrouwen. Aan de hand van zelfgekozen foto- en filmfragmenten belichten zij de verschillende vrouwelijke verleidingskunsten. Natuurlijk zijn de reacties van het publiek essentieel.

De Iraanse DJ Shiva, de Japanse VJ K en Oostenrijkse AJ ODO7 maken van Imagine Tempation een overall experience. Deze jockeys drukken verleiding uit in eigentijdse klanken en beelden. Uitzonderlijk is de AJ (Aroma Jockey), die aan beeld en geluid bedwelmende geuren toevoegt.

Drie kunstenaressen legden hun visie op verleiding digitaal vast in het programma Nine(9). Met Nine(9) creëerden zij persoonlijke verhalenalbums op het internet. Tijdens Imagine Temptation is onder meer het album van fotografe Ting Chan te zien, winnaar van de UvA Asian Studies Award en bekend uit het Big Brotherhuis. Wie wil kan zich ter plekke voor een verleidingsNine(9)-workshop opgeven.

Imagine Temptation
biedt bovendien Love for Sale. Op deze markt kan het publiek liefdeselixers proberen en liefdeslijnen laten uitleggen door handlezeressen. Hier kunnen bezoekers ook terecht voor beproefde verleidingstips van oudere generaties.

dinsdag 11 nov. 20.00 uur: Poëzie en Literatuuravond locatie: Openbare Bibliotheek Bijlmer
presentatie: Ernestine Comvalius
toegang: EUR 5,00
Yvonne Ristie
leest voor uit Het negatief, een kort verhaal van Annette de Vries. Zij debuteerde in 2002 met de roman Scheurbuik. Yvonne Ristie is actrice, o.a. bekend van de VTM in België.

Nathalie Emanuels

Nathalie Emanuels won in 2001 de Kwakoe Literatuur Prijs met het korte verhaal "Voorteken". Voorjaar 2004 zal haar romandebuut "Het hart van Eva" verschijnen bij Uitgeverij Vassallucci.

Ping- muziek

Ping studeerde in China klassieke Chinese zang- en volksmuziek. Speciaal voor het Black Magic Woman Festival zoekt ze het spanningsveld op tussen haar oosterse zang en de Afro-Caribische-, pop- en gospel invloeden van gitarist/componist Andro Biswane.

Iriel Sayeed- spoken word

Sayeeds voordrachten zijn krachtig, inspirerend en realistisch. Haar woorden laten een enorme indruk achter op het publiek. Ze komt uit de VS en treedt op in het Engels.

Rita Rahman- proza

Zij won in 1970 met het verhaal 'Tra tamara' de Van der Rijnprijs voor korte verhalen. 'Liefdesgeuren' is haar debuutroman. Speciaal uit India over voor het Black Magic Womanfestival!

Vanessa Beks- spoken word

In 2002 won Vanessa de Hollandse Nieuwe Toneelschrijfprijs met haar éénakter Wrang. Zij presenteert een selectie uit haar programma Identiteit/ Identity, haar spoken word performance in het plat Antwaarps.

donderdag 13 nov. 20.30 uur: Madwoman van M (Mem Nahadr) locatie: Cosmic theater
toegang: EUR 10,-; CJP/Pas 65+ EUR 8,50; CKV/Stadspas EUR 7,-

M is een internationaal bejubelde performance artist uit New York. In deze voorstelling schetst zij een reeks openbaringen van een Madwoman. De performance laat zich het best omschrijven als een gebeeldhouwd interactief kunstwerk van geluid, beelden, ruimte en licht. De voorstelling duurt 90 minuten.

Albinisme bood deze zwarte vrouw een overvloed aan mogelijkheden. Als wit/zwart persoon zag ze de kans zichzelf niet te beperken tot één huidskleur, maar om deel uit te maken van een breder perspectief. Dit werd de sleutel tot Ms succes als kunstenaar en stimuleert een constante stroom vernieuwende ideeën voor haar show.

vrijdag 14 nov. 20.00 uur: Black Magic Poetesses locatie: Ganzenhoef
toegang: EUR 6,50

Palabras, ofwel 'The Phrase Stage, performances & open mic for poets, lyricists & wordsmiths', presenteert zes black magic poetesses:

Stewy Stu
schreef jarenlang artikelen en columns voor verschillende tijdschriften. Op schrijfgebied een autodidact en vooral, naar eigen zeggen, een liefhebber van woorden.

Malika Booker
is een van de meest gevraagde Britse spoken word artiesten met vele publicaties op haar naam. Haar charismatische en innemende presentatie heeft haar talloze optredens over de wereld bezorgd.

Zulile
is een spoken word artiest die haar werk bestempelt als mindflows. Haar achtergrond, geboren in Suriname, opgegroeid op Sint Maarten en nu studerend in Nederland, dringt door in haar performance. Ze verhaalt graag over alledaagse gebeurtenissen voor alledaagse mensen zonder te oordelen.

Sarah OGorman
is een Iers-Nigeriaanse muzikale dichteres die het publiek graag meeneemt op haar adventures of the soul and journies toward the sun. Haar boodschap is simpel; laat de werkelijkheid niet je dromen domineren.

Amal
, geboren in Somalië, is naar eigen zeggen een spoken word artiest die bouwt op de sterke orale traditie van haar achtergrond. Geïnspireerd door de wereld om haar heen heeft zij kracht gevonden in woorden.

Betty Pietersz
heeft een warme, soulvolle, krachtige en poëtische stem met een onbegrensde liefde voor de muziek. Haar muzikale bagage is zeer divers: van jazz, funk, soul en salsa tot Afro-Caribische en beat muziek.

De avond wordt gehost door Rudii. DJ Babalicious zorgt voor de muzikale enscenering.

Een productie van Paradiso

zaterdag 15 nov. 15.00 17.30 uur: Black Magic Woman Salon Guest locatie: Artoteek Zuidoost
met: Gerda Havertong
toegang: gratis

De Black Magic Woman Salon heeft een nieuwe formule! Artoteek Zuidoost biedt een centrale gast, de Black Magic Woman Guest, de gelegenheid om een verlanglijstje op te stellen van mensen met wie zij een keer van gedachten wil wisselen of die ze wil zien optreden. Dit jaar is de Black Magic Woman Guest actrice Gerda Havertong.

Wat is de relatie tussen liefde en erotiek en kunst? Hoe gepassioneerd moet je zijn om je leven te wijden aan de muziek? Is de chemie tussen acteurs van belang voor een goed theaterstuk? Mag je erotiek inzetten om succesvol te zijn in het modellenvak? Black Magic Woman Guest Gerda Havertong stelt deze vragen aan diverse bekende gasten.

Met de internationaal gerenommeerde sopraan Roberta Alexander praat Gerda Havertong over de passie voor muziek en de vertolking van liefdesliederen. Voorts is er een opzwepend optreden van percussioniste Hellen Gill. Model en schrijfster Dionne Pool leest een column voor over erotiek en het modellenvak. Daarnaast laat Gerda Havertong muziek horen en filmfragmenten zien, die een interessante blik geven op liefde en erotiek. De Black Magic Woman Salon is live te volgen via Radio Zuidoost.

zondag 16 nov. 15.00 uur: ZAMI Award en Female Jam Session! locatie: Holendrecht
met: o.a. Denise Jannah, Manouschka Zeegelaar Breeveld toegang: EUR 8,00/ CJP, Stadspas en Pas 65+ EUR 6,50

Het Black Magic Woman Festival sluit af met de ZAMI Award uitreiking en een Female Jam Session, muziek van divas uit verschillende genres.

ZAMI, zelforganisatie voor zwarte,- migranten & vluchtelingenvrouwen reikt jaarlijks een prijs uit aan vrouwen die een voorbeeldrol vervullen in de Nederlandse samenleving. Dit jaar is het thema Vrede. Een deskundige jury bespreekt de voorgedragen vrouwen die op hun manier hebben bijgedragen aan debat, discussie en ontwikkelingen op het gebied van veiligheid, (oorlogs)geweld en vrede. De genomineerden worden in de schijnwerpers gezet, waarna de jury de Award uitreikt. De Award bestaat uit een prachtige speld en een geldprijs.

Kijk voor meer informatie over de Zami Award 2003 op www.zami.nl

Aansluitend Female Jam Session

Met een Female Jam Session nodigt Krater vrouwelijke muziektoppers uit om in een ontspannen sfeer de magie van gender, zang, black, liefde, ritme en erotiek te creëeren. Aanwezig zijn o.a. Denise Jannah, die binnenkort met haar nieuwe CD uitkomt en Manoushka Zeegelaar Breeveld, bekend van televisie, de succesvolle Cosmicproducties De Koningin van Paramaribo en Snorder, het succes van De Parade.

Tentoonstellingen

7 30 nov Bibliotheek Bijlmermeer en Bibliotheek Reigersbos: Boeken van zwarte- & migrantenschrijfsters

6 - 15 nov Artoteek Zuidoost: Black Magic Woman Guest Tentoonstelling

Op verzoek van Gerda Havertong is van 6 november t/m 15 november een tentoonstelling te zien van werk van Iléne Themen (Paramaribo, 1957). In samenwerking met Galerie Nola Hatterman.

Workshops

TEXTILE PRINT : HOME MADE

"Liefde en erotiek"

Een workshop zeefdrukken en tekstschrijven met beeldend kunstenaar Elspeth Pikaar en schrijfster Jenny Mijnhijmer. Geïnspireerd door het thema "Liefde en erotiek" ontwerpen deelneemsters eigen tekens en teksten. De workshops vinden plaats op 5 zondagmiddagen van 14.00- 16.30 uur. Info 020-695 14 11

INFORMATIE

Reserveren en kaartverkoop (020) 695 29 11
Bereikbaar op werkdagen van 9.30 17.00 uur
Informatie Krater, Hofgeest 139, Amsterdam Zuidoost (020) 695 14 11

www.blackmagicwomanfestival.nl

* Festivallocaties:
Activiteitencentrum Holendrecht
Holendrechtplein 37-38 Amsterdam ZO

* Imagine IC
Bijlmerplein 1006-1008 Amsterdam ZO 020 489 48 66
* Bibliotheek Bijlmermeer
Bijlmerplein 93 Amsterdam ZO 020 697 99 16

* Cosmic Theater
Nes 75 Amsterdam 020 623 72 34

* Activiteitencentrum Ganzenhoef
Geldershoofd 80 Amsterdam ZO

* Artoteek Zuidoost
Bijlmerdreef 119 121 Amsterdam ZO 020 691 13 22
* Bibliotheek Reigersbos
Rossumplein 1 Amsterdam ZO

* Krater Theater/ Muziekschool Zuidoost
Hofgeest 139 Amsterdam ZO

© Gemeente Amsterdam