Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Maximale looptijd grondgebruiksverklaring afgeschaft

3 november 2003 - De maximale geldigheidsduur van 365 dagen voor een grondgebruiksverklaring (GGV) is afgeschaft. Dit betekent dat een GGV niet meer jaarlijks hoeft te worden afgesloten. Voor het verlengen van een GGV is het opnieuw invullen van een wijzigingsformulier met bijbehorende bedrijfskaart niet meer nodig. Dat vermindert de administratieve lasten voor de agrarische sector op dit gebied aanzienlijk.

Jaarlijks worden ongeveer 60.000 grondgebruiksverklaringen afgesloten. Ongeveer 20.000 daarvan betreffen het verlengen van de overeenkomst tussen dezelfde partijen met betrekking tot hetzelfde perceel. In totaal bespaart het afschaffen van de maximale looptijd de sector een bedrag van ongeveer 450.000 euro aan administratieve lasten.

Eenmalig weghalen einddatum
Boeren die bij een perceel met grondgebruiksverklaring een einddatum hebben laten registreren, kunnen deze op verzoek laten verwijderen. Ze hebben hiervoor een formulier ontvangen, waarop de gebruiker en de gebruikgever van het betreffende perceel kunnen aangeven de einddatum van de GGV te willen verwijderen. Op deze manier worden de betreffende grondgebruiksverklaringen automatisch verlengd tot wederopzegging. Meer informatie: Het LNV-Loket 0800-2233322 of www.minlnv.nl/loket.