Humanistisch Verbond

Per 15 oktober 2003 heeft het bestuur van de humanistische stichting Socrates dhr. prof. dr. J. Braeckman benoemd tot bijzonder hoogleraar op het gebied van 'Filosofie en ethiek in de levenswetenschappen vanuit humanistisch perspectief' bij de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam.

Johan Braeckman werd geboren op 3 augustus 1965 te Wetteren, België, waar hij ook thans woonachtig is. Hij studeerde wijsbegeerte aan de Universiteit Gent en menselijke ecologie aan de Vrije Universiteit Brussel. In 1993-1994 studeerde hij Environmental History en Human Ecology aan de Universiteit van Californië te Santa Barbara. In 1997 promoveerde prof. Braeckman tot doctor in de wijsbegeerte aan de Universiteit Gent op het proefschrift 'De natuurlijke orde tussen noodzaak en toeval, welwillendheid en vijandschap, ontwerp en evolutie: de darwinistische transitie' (promotor: prof. dr. E. Vermeersch). Prof. Braeckman begon zijn loopbaan als aspirant-navorser van het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek, verbonden aan de Universiteit Gent, Vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap (1990-1994). In 1994 was hij lid van het onderzoeksteam voor het project 'De impact van de wetenschappen op de hedendaagse cultuur en de bijzondere problematiek van de cultuur- en gedragswetenschappen', in opdracht van de Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid. Van 1995 tot 1997 was hij voltijds assistent in de Vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap van de Universiteit Gent. In 1997 was hij eerst wetenschappelijk medewerker bij het project 'Biotechnologie als uitdaging voor een onderzoek naar waarden. Naar een nieuw paradigma voor het benaderen van de problematische interactie tussen cultuur en natuur' en later, tot 1998, voltijds doctor-assistent in de Vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap van de Universiteit Gent. Sinds 1998 is prof. Braeckman voltijds docent (hoogleraar) in deze Vakgroep. Prof. Braeckman kent de humanistische traditie goed: hij is werkzaam aan een onderwijsinstelling die in Vlaanderen als vrijzinnig bekend staat; de Vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap onderhoudt goede banden met humanistische instellingen in Vlaanderen.

Prof. Braeckman is benoemd voor de duur van vijf jaren, waarna herbenoeming in beginsel mogelijk is. De benoeming ging in op 15 oktober 2003. De bijzondere leerstoel is gesitueerd bij de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam. De functie heeft een omvang van één dag per week. Door wetenschappelijk onderzoek en onderwijs zal prof. Braeckman bijdragen aan het programma van de genoemde faculteit. Ook zal hij trachten studenten uit andere studierichtingen te bereiken. Tegelijkertijd zal hij aandacht besteden aan de levensbeschouwelijke achtergrond van deze bijzondere leerstoel.

Nadere inlichtingen zijn te verkrijgen via het e-mailadres: ahi@uvh.nl