Rabobank Nederland

Rabobank neemt Ag Services of America over
Rabobank Nederland, 03/11/2003 13:54

---

De Rabobank breidt haar activiteiten in de Verenigde Staten verder uit. Rabobank International, de internationale zakenbank van de Rabobank Groep, neemt de Amerikaanse beursgenoteerde financieringsmaatschappij Ag Services of America, Inc over (NYSE: ASV). De overname heeft de bank vandaag bekendgemaakt.

Het in Iowa gevestigde Ag Services of America is gespecialiseerd in oogstfinancieringen aan voornamelijk Amerikaanse maïs- en sojatelers. Met deze acquisitie breidt de Rabobank haar aanwezigheid in de Verenigde Staten verder uit.

Op grond van de overeenkomst neemt Rabobank International 100% van de aandelen in Ag Services of America over. De aandeelhouders van Ag Services of America ontvangen USD 8,50 in contanten voor elk aandeel Ag Services of America. Dit betekent een premie van 39% ten opzichte van de slotnotering op 31 oktober 2003 (USD 6,12). De totale waarde van de aandelen van Ag Services of America komt daarmee op ongeveer 47 miljoen USD. De Rabobank zal deze transactie uit eigen middelen financieren. Naar verwachting zal de transactie op of omstreeks 31 december 2003 afgerond worden, onder voorbehoud van de goedkeuring van de aandeelhouders van Ag Services of America en De Nederlandsche Bank. Na afronding van de transactie zal het bedrijf Rabo Ag Services of America gaan heten.

Het hoofdkantoor van Ag Services of America, Inc. is gevestigd in Cedar Falls, Iowa. Klanten worden bediend via een netwerk van lokaal gevestigde sales managers. Het bedrijf is gespecialiseerd in oogstfinancieringen aan voornamelijk Amerikaanse maïs- en sojatelers. Onder de activiteiten vallen ondermeer het financieren van zaden, bestrijdingsmiddelen en meststoffen. Daarnaast biedt het bedrijf kredietfaciliteiten aan toeleveranciers, fabrikanten en distributeurs in de agrarische sector en verzorgt aanvullende diensten zoals oogstverzekeringen en het op de markt brengen van graan. Het bedrijf heeft circa 115 personen in dienst in Cedar Falls en elders in Amerika. Voor het oogstseizoen van 2003 heeft Ag services of America ongeveer 265 miljoen USD aan leningen verstrekt. Kevin Schipper, de huidige CEO van Ag Services of America, blijft in dezelfde functie verbonden aan de nieuwe dochteronderneming van Rabobank International.

De overname van Ag Services of America past in de country banking strategie van de Rabobank. Daarbij gaat het om het overnemen van kleinere financiële partijen die actief zijn in landelijke gebieden in ontwikkelde markten en daar een sterke positie hebben in de agrarische sector. Deze strategie is erop gericht de deskundigheid van de Rabobank als retailbank voor particulieren en agrarische ondernemers in Nederland naar ontwikkelde markten elders in de wereld te exporteren. Met deze overname versterkt de Rabobank haar aanwezigheid en haar mogelijkheden in de Verenigde Staten, waar zij in 2002 de Californische Valley Independant Bank (VIB) verwierf. Door de overname van Lend Lease Agri-business in september 2003 kreeg de Rabobank toegang tot de andere belangrijke agrarische markten in Amerika en de mogelijkheid het retailbedrijf van de Rabobank in de Verenigde Staten te versterken.

Cor Broekhuyse, Regional Head of the Americas voor Rabobank International: "Met de acquisitie van Ag Services of America en de eerder verworven VIB Corp en Rabo Agrifinance heeft de Rabobank in de Verenigde Staten nu feitelijk alle mogelijke financiële dienstverlening in huis voor haar agrarische klanten".

Kevin Schipper, CEO van Ag Services of America: "Het verheugt ons om onderdeel van de Rabobank Groep te worden. De Groep heeft een wereldwijd agrarisch netwerk en deelt de idealen en toewijding aan de agrarische sector die de afgelopen 18 jaar ook de basis van ons bedrijf hebben gevormd. De middelen en financiële zekerheid van de Rabobank Groep geven ons de mogelijkheid onze dienstverlening verder te ontwikkelen. Dit stelt ons in staat om nog betere producten en diensten aan te bieden om aan de veranderende wensen van onze zakelijke klanten tegemoet te komen."