Koninklijke Nederlandse Schaakbond

6e plaats voor Jan Smeets op WK Jeugd

Jan Smeets is als 6e geëindigd op het WK tot 18 jaar. Pauline van Nies legde beslag op de 17e plaats bij het WK voor meisjes tot 14 jaar. Ali Bitalzadeh werd 69e bij het WK tot 14 jaar. Jan sloot zijn WK met twee mooie modelpartijen af en behaalde zo een verdienstelijke zesde (gedeeld vijfde) plek. De remise in de negende ronde brak hem op het laatst op, om voor de medaille plaatsen te spelen. Zodoende wist Jan met een eindsprint van 3,5 uit 4 nog een plaatsje in de top van het klassement te bemachtigen. Pikant detail: voor aanvang van de laatste ronde werden we door de organisatie benaderd met de rare vraag of Jan bereid was een uur eerder te spelen. Zijn Bulgaarse tegenstander moest een vliegtuig halen. Wij waren beiden gelijk van mening dat dit in de laatste ronde van een WK echt niet kan. Er staat veel te veel op het spel. Zodoende zouden alle partijen dan vroeger gespeeld moeten worden. De partij duurde 41 zetten, dus zijn tegenstander zal "zonder medaille" (quote van Jan) zijn vliegtuig gehaald hebben.

Ali heeft zijn toernooi met een 50% score afgesloten. In de negende ronde behaalde hij een mooie overwinning op de Litouwer Vendrickas. De laatste twee rondes eindigdem beide na hard verdedigen in remise. Vooral Ali's keepwerk van loper tegen drie pionnen was indrukkenwekkend . Ali behaalde met 5,5 uit 11 een 69e (gedeeld 59e) plek.

Pauline eindigde met de score van 6,5 uit 11 op de 17e plek (gedeeld 17e), waarmee ze erg blij was. In de negende ronde was de Roemeense Foisor te sterk voor haar, alhoewel Pauline een veelbelovende stelling had. Tegen de Argentijnse Hidalgo kwam ze niet verder dan remise. In de elfde en laatste ronde haalde ze het volle punt binnen, nadat haar tegenstander in een stelling die net interessant begon te worden, een stuk weggaf.

Een ander Nederlands succesje werd geboekt bij onze zuiderburen. Arlette deed het als debuterende coach erg goed. Haar spelers en speelsters behaalde 5,5 en respectievelijk 6 punten. Dit betekent een verdubbeling van de gebruikelijke score ! Vandaag zullen we verder nog genieten van onze welverdiende rustdag!


---