Het Nederlandse Rode Kruis

Midden en Zuid Amerika > Hulp wereldwijd > Nieuws en Kaart

Guatamala, Honduras en Nicaragua: wederopbouw

In het najaar van het jaar 1998 werd Midden-Amerika getroffen door de grootste natuurramp ooit in het gebied: de orkaan Mitch. Zo'n 500.000 mensen werden dakloos en meer dan 6,5 miljoen mensen werden door de ramp getroffen. Bijna 10.000 mensen kwamen om het leven en nog eens 12.000 mensen werden vermist. In de landen Guatemala, Honduras, El Salvador en Nicaragua was de schade enorm.

Het Rode Kruis werkte vanaf het begin met duizenden vrijwilligers in het gebied om de getroffen bevolking te steunen met de evacuatie, voedsel, medische hulp en onderdak. Nu werkt het er nog steeds aan het herstel en de wederopbouw van de infrastructuur door de (re)constructie van huizen, de wederopbouw van scholen en gezondheidscentra en het herstel van de drinkwatervoorziening.

Via het driejarige hulpprogramma CHACA (Cooperación Holandesa para Ayudar Centro America) werkt het Nederlandse Rode Kruis in drie gebieden in de landen Honduras, Guatemala en Nicaragua. Het wederopbouwplan is samen met de bevolking gemaakt: de bewoners geven aan wat ze belangrijk vinden en werken mee aan de uitvoering.

Behalve herstel van huizen worden ook voorzieningen als scholen en gezondheidsposten gebouwd. Ook de toekomst wordt niet vergeten: de lokale Rode-Kruisvereniging wordt voorbereid om direct goede hulp te kunnen leveren. Noodvoorraden worden opgeslagen in silo's op palen. De lokale Rode-Kruisverenigingen nemen dan het werk terzijnertijd volledig over.