Staatsbosbeheer

3 november 2003

Zaterdag hebben op 212 plaatsen in Nederland 6.150 volwassenen en
1.350 kinderen gewerkt in het kader van de derde editie van de Natuurwerkdag.

Deze jaarlijks terugkerende dag laat een forse groei zien. In 2001 staken 1.150 deelnemers hun handen uit de mouwen, in 2002 waren dit er 3.500. Het doel van de dag is om het belang van natuur en landschap op een onvergetelijke manier onder de aandacht te brengen.

Er zijn onder meer honderden bomen geknot waar de komende maanden steenuiltjes een nest kunnen bouwen om te broeden. Duizenden jonge boompjes zijn uitgestoken om open plekken in het bos en op de heide in stand te houden. Er is door honderden deelnemers geplagd zodat klokjesgentiaan weer kans krijgt om te groeien. Jong en oud hebben gesnoeid om bijzondere bomen meer ruimte te geven en poelen en vennen zijn schoongemaakt om specifieke flora en fauna te behouden.

Mensen willen graag iets terug doen voor de natuur. De deelnemers waarderen het fysieke werk, de gezelligheid en het bijbehorende saamhorigheidsgevoel om met anderen in de frisse buitenlucht op een mooie plek buiten in natuur en landschap bezig te zijn. Op de speciale gezinslocaties hebben veel kinderen op een speelse manier kennis kunnen maken met het werken in de natuur.

De organisatie is in handen van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN), Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV), Vereniging voor Natuur- en milieueducatie (IVN), Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming (JNM), Landschapsbeheer Nederland, Natuurmonumenten, Vobula, Staatsbosbeheer en Scouting Nederland.

De Natuurwerkdag wordt mede mogelijk gemaakt door het VSB fonds, Natuurwinkel/ Ekoland en Essent Groene Stroom.