Politie Flevoland

Urker mishandeling opgelost

Urk 03-11-2003 - Zes verdachten aangehouden
De politie heeft het onderzoek naar de mishandeling van een 45-jarige Urker afgerond. Een 35-jarige man uit Utrecht wordt verdacht van een poging tot doodslag en zware mishandeling van een 45-jarige inwoner van Urk. De 45-jarige had op zaterdagavond 26 juli ingegrepen bij een ruzie op de Westhavenkade. Drie Urkers (15, 16 en 16), die de ruzie veroorzaakten, krijgen openlijke geweldpleging ten laste gelegd. Daarnaast verdenkt de politie een 17-jarige jongen en een 32-jarige vrouw uit Utrecht, ook van openlijke geweldpleging. Tegen alle verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

Op zaterdag 26 juli 2003 kreeg de politie een melding van een ruzie op de Westhavenkade te Urk. Uit onderzoek is gebleken dat er gevochten was door drie Urker jongens en inwoners uit Utrecht. Eerder die avond, in een horecagelegenheid, kregen de Urkers een woordenwisseling met een 8-jarige jongen en zijn 17-jarige broer uit Utrecht. Aanleiding was volgens de verklaringen dat één van de verdachten zijn stoel achteruit schoof en tegen de 8-jarige terechtkwam. Over en weer werd gescholden waarna de groep uiteenging.

Aanleiding

Volgens getuigenverklaringen gedroegen de drie Urkers zich recalcitrant en vielen zij de 8-jarige en 17-jarige later bij de haven lastig. De 17-jarige uit Utrecht duwde de 15-jarige Urker en de Urker belandde in een reddingsbootje. De 35-jarige man en de 32-jarige vrouw, beiden uit Utrecht, bemoeiden zich er mee. Over en weer vielen klappen.

Gewond

De 17-jarige gooide de fiets van de 15-jarige in het water. Een oplettende omstander, een 45-jarige Urker, zag dit gebeuren en greep in. De 35-jarige man en de 32-jarige vrouw bemoeiden zich ermee en sloegen de 45-jarige Urker meermaals. De ruzie stopte en de 45-jarige fietste weg. Thuis bleek dat hij ernstig gewond was. Hij is met spoed naar een ziekenhuis in Utrecht overgebracht. Het 45-jarige slachtoffer is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen.

Doodslag

Uit onderzoek blijkt dat het 45-jarige slachtoffer vermoedelijk gestoken is met een mes (dit mes is niet teruggevonden). Volgens het verzamelde bewijsmateriaal kan volgens de politie alleen de 35-jarige de steekwond veroorzaakt hebben en zij verdenkt hem dan ook van poging doodslag en zware mishandeling. De 35-jarige verdachte verklaart alleen te hebben gevochten. Hij zit nog tot de terechtzitting vast. De andere verdachten zijn aangehouden, hebben allen tegenover de politie bekend te hebben gevochten en zijn heengezonden.

Eerste bericht op 27 juli 2003

Gewonde na ruzie

Urk - Een 44-jarige man uit Urk is zaterdagavond gewond geraakt bij een ruzie. Na een melding van onenigheid op de Westhavenkade wilde hij volgens getuigen tussenbeide komen en werd met een mes gestoken. Om nog onduidelijke reden kregen eerder die avond een aantal mensen ruzie. De 44-jarige probeerde de partijen te scheiden, maar raakte daarbij zelf gewond en is per GGD-ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Utrecht. Zijn toestand is, voor zover bekend, stabiel. In eerste instantie hield de politie twee mensen uit Apeldoorn aan, die met hun bootje in de haven lagen en volgens een paar getuigen betrokken zouden zijn bij de ruzie. Zij bleken er na verhoor echter niets mee te maken te hebben en zijn weer heengezonden. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht en de dader(s).