LIRR

Initiatiefgroep: voorkom onrust over opvang piekafvoer Rijnwater

DEN HAAG, 3 NOVEMBER - De Landelijke Initiatiefgroep Ruimte voor de Rivier (LIRR) wil in één keer regelen dat de Rijn de verwachte piekafvoer bij Lobith van 18.000 kubieke meter per seconde in 2050 kan verwerken. 'Doe het in één keer goed en schep niet decennia lang onrust in de regio's, door plan op plan te stapelen', aldus LIRR. De negen organisaties hebben hun plannen vandaag aangeboden aan staatssecretaris Schultz van Verkeer en Waterstaat.

Binnen een planologisch begrensd gebied moet de ruimte voor de rivieren voor de lange termijn gevonden worden, en daarbuiten dus niet. Voor de bepaling en inrichting van deze rivierruimte moet niet alleen gekeken worden naar veiligheid, maar ook nadrukkelijk naar mogelijkheden voor het koppelen met wonen, werken, natuur en recreatie.

De organisaties pleiten er voor de ruimtelijke plan- en besluitvorming in één keer goed te regelen en de ruimte aan te geven die voor de lange termijn nodig is. Hiertoe moet het beschikbare geld vanuit de verschillende departementen worden gekoppeld in één programma. Ook de beleidsregels moeten in samenhang worden bezien. Een meerjarig programma moet duidelijkheid geven over termijnen, financiële kaders en rollen en verplichtingen van betrokken partijen.

Het rivierengebied is een aantrekkelijk woon-, werk- en leefgebied. De cultuurhistorische, landschappelijke en ecologische betekenis van dit gebied is groot. Het rivierengebied heeft voor recreanten en toeristen veel te bieden. Het is ook economisch van groot belang, met gevarieerde bedrijvigheid: scheepvaart en alles wat daar mee samenhangt, recreatie en toerisme, agrarische activiteiten en baksteenfabricage. Het rivierengebied levert belangrijke delfstoffen.

De beste combinatie van functies moet regionaal worden gevonden. Burgers en bedrijven moeten daarbij worden betrokken (planologie van onderop.) Voor de nadere invulling van de rivierruimte door de regio zullen duidelijke criteria moeten worden gegeven. Om te voorkomen dat totstandkoming van de plannen en besluitvorming erover stokt, moeten regionale overheden verplichtingen (tijd, resultaat) worden meegegeven. Er moet duidelijkheid bestaan over de gevolgen van het vaststellen van de rivierruimte, de beoogde maatregelen en de schadecompensatie.

In LIRR nemen deel: ANWB, Federatie van Oppervlaktedelfstoffenwinnende Industrieën, HISWA, LTO-Nederland, Platform Landschap en Cultuurhistorie, RECRON, Staatsbosbeheer, Stichting Natuur en Milieu en VNO-NCW, mede ondersteund door het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart en de Koninklijke Schippersvereniging Schuttevaer.


03 nov 03 15:00