Gemeente Eindhoven

Persbericht: 3 november 2003, no. 203

Ruim 200 woningen ontruimd

Opnieuw bomruiming in Meerhoven

De afgelopen weken zijn opnieuw in de Eindhovense nieuwbouwwijk Meerhoven twee niet ontplofte vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden.
Geen van deze blindgangers vormt een onmiddellijk gevaar. Echter, ze belemmeren de werkzaamheden ter plaatse. Daarom worden ze op dinsdag 2 december aanstaande door de Explosievenopruimingsdienst (EOD) onschadelijk gemaakt.

Het gaat om twee verschillende typen bommen: een Engelse vijfhonderdponder (nr. 23 op bijgevoegd kaartje) en waarschijnlijk een Amerikaanse duizendponder (nr. 22 op bijgevoegd kaartje). Het exacte type van de Amerikaanse duizendponder kon nog niet goed worden vastgesteld, omdat hij op 4,5 meter diepte ligt. Pas als ter plaatse bronbemaling is geplaatst zodat het toestromende water kan worden afgevoerd, kan het exacte type worden vastgesteld.

Veilig afgedekt
Beide explosieven zijn veilig afgedekt. Het gevaar van een spontane ontploffing is bij beide bommen minimaal. Toch moeten ze op korte termijn onschadelijk worden gemaakt, omdat ze de benodigde grondverzetwerkzaamheden voor onder meer de ontsluiting van Grasrijk belemmeren. Bovendien verhindert de aanwezigheid van beide bommen verder onderzoek ter plaatse naar de aanwezigheid van blindgangers. In de weken voorafgaand aan de ruiming worden ter plaatse voorbereidende maatregelen getroffen, zoals de aanleg van bronbemaling en het plaatsen van een damwand bij de duizendponder.

Ontruiming van 200 woningen
Rond de duizendponder wordt een stellage opgetrokken van met zand en stro gevulde containers. Zij vangen bij een mogelijke ontploffing een groot deel van eventueel rondvliegende scherven op, zodat kan worden volstaan met een bescheiden veiligheidsgebied. Toch zullen op 2 december ongeveer 125 woningen en 80 appartementen moeten worden ontruimd. De bommen liggen namelijk niet ver van de hoek Zandhagedis/Zandstrand.
Het te ontruimen gebied is een driehoek die wordt omsloten door de Zandhagedis, het Zandstrand en het Zandvliegje/Zandbloem (zuidwestelijk deel), en alle straten daarbinnen (zie kaartje). Tijdens de ruimingsoperatie zullen delen van het bedrijventerrein Flight Forum afgesloten zijn. De Sliffertsestraat blijft open. Ook blijft de toegangspoort tot de militaire vliegbasis bereikbaar.

Gecontroleerde ontploffing
Als alles volgens plan verloopt, worden de beide bommen nog dezelfde dag gecontroleerd tot ontploffing gebracht in een speciale, met zand afgedekte springput in de nabije omgeving van Meerhoven. In diezelfde springput wordt geregeld kleine munitie zoals granaten tot ontploffing gebracht. Normaal gesproken is zon ontploffing niet of nauwelijks hoorbaar. Echter, bij zwaarbewolkt weer wordt de druk van de ontploffing door het wolkendek tegengehouden en naar de aarde weerkaatst, waardoor de ontploffing hoorbaar kan zijn. Een hoorbare ontploffing of een lichte grondtrilling is dus geen reden om u zorgen te maken.

Mogelijk meer bommen
Het onderzoek naar achtergebleven explosieven uit de Tweede Wereldoorlog concentreert zich momenteel op het gebied waar destijds een door de Duitsers gebruikte startbaan lag. De geallieerden hebben deze omgeving meermalen bestookt. De kans dat in de toekomst nog meer blindgangers worden gevonden in de directe omgeving van Meerhoven, is dus groot. Ontruimingen van (delen van) Meerhoven zijn daarbij niet uitgesloten.

Klik hier om de situatieschema en de te ontruimen gebied op 02-12-'03 te downloaden (rechtermuisklik en opslaan als)

© 2003 Gemeente Eindhoven