Gemeente Amsterdam

Tegeltableau Alma naar Amstelstation
3 november 2003 - Johanneke Helmers
Het tegeltableau van de kunstenaar Peter Alma dat tot voor kort onderdeel uitmaakte van het interieur van het Marnixbad wordt in het Amstelstation herplaatst. Dit heeft het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Centrum besloten. Voor het uit 1955 daterende kunstwerk werd naar een geschikte lokatie gezocht, omdat er in de nieuwbouw van het sportcomplex geen geschikte ruimte voor is.

In opdracht van de stadsdeelvoorzitter Anne Lize van der Stoel is in samenwerking met het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) gezocht naar een geschikte lokatie. Deze is gevonden in het Amstelstation waar meer werken van Peter Alma zijn te bewonderen.

De gemeente draagt het tableau kostenloos over. Het Bureau Spoorbouwmeester, een samenwerkingsverband tussen ProRail en de Nederlandse Spoorwegen, herplaatst het voor eigen rekening. Met de overdracht doet het Dagelijks Bestuur afstand van alle afspraken en rechten ten aanzien van het tableau. Indien de Nederlandse Spoorwegen het tableau wil verplaatsen of verwijderen dan stelt de Spoorwegen zich eerst in verbinding met het Dagelijks Bestuur. De Nederlandse Spoorwegen en ProRail zijn verheugd dat het tableau op deze manier voor Amsterdam en zijn bewoners behouden kan blijven.

© Gemeente Amsterdam