P E R S B E R I C H T

Opbrengst Kinderpostzegelactie 2003 1,2% lager dan vorig jaar

Grote waardering voor kinderen die zich inzetten voor het goede doel

Leiden, 3 november 2003 - De Kinderpostzegelactie 2003, de actie waarin basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 bestellingen voor Kinderpostzegels en wenskaarten verzamelen, levert dit jaar 8,5 miljoen euro op. Dit bedrag is het totaal van de toeslag van 19 cent per verkochte Kinderpostzegel dat ten goede komt aan kinderen in binnen- en buitenland die een steuntje in de rug nodig hebben. Ondanks de te verwachten daling van de opbrengst in de charitatieve sector van 5 tot 10% is de vermindering in de opbrengst van de Kinderpostzegelactie beperkt tot slechts 1,2%. Daaruit blijkt dat het publiek de actie van 250.000 kinderen die voor de Stichting Kinderpostzegels Nederland geld ophalen, waardeert.

Zangeres Do ontvangt eerste Kinderpostzegel 2003
De opbrengst van de Kinderpostzegelactie is vandaag bekend gemaakt tijdens de officiële presentatie van de Kinderpostzegels 2003 in het culturele centrum van Nederland, Carré. Op een vrolijke bijeenkomst met ballet, poëzie en muziek verzorgd door kinderen, nam zangeres Do (Dominique van Hulst) officieel de eerste Kinderpostzegel in ontvangst uit handen van Peter Bakker, voorzitter Raad van Bestuur van TPG. De zangeres plaatste in september ook als eerste Nederlander haar bestelling. De officiële presentatie vandaag geeft voor de 250.000 deelnemende kinderen het startsein om vanaf woensdag 5 november opnieuw uit te zwermen om de bestelde Kinderpostzegels en kaarten bij de mensen te bezorgen. Het thema van de Kinderpostzegels is dit jaar 'Kind en Cultuur'.

Nieuwe aanpak in grote steden
Naast de scholenactie, die dit jaar 55 jaar bestaat en de belangrijkste fondsenwervende actie van de Kinderpostzegels is, zijn er ook andere momenten en manieren om de Stichting Kinderpostzegels Nederland te steunen. Via www.kinderpostzegels.nl kunnen gedurende het hele jaar Kinderpostzegels en kaarten besteld worden. De Kinderpostzegels zijn vanaf 4 november tot en met januari (2004) ook verkrijgbaar op het postkantoor. En men kan de Stichting extra steunen door aan de rebuswedstrijd mee te doen die op de website staat. Daarnaast worden dit jaar voor het eerst activiteiten georganiseerd in één grote stad in Nederland omdat daar relatief minder kinderen langs de deuren komen. Zo zijn in oktober Amsterdammers via trams, items op AT5 en bijv. via pagina's in huis-aan-huis-bladen opgeroepen Kinderpostzegels en kaarten te kopen op www.kinderpostzegels.nl. Landelijk worden bedrijven, vermogensfondsen en particulieren benaderd voor steun aan de Kinderpostzegels in natura of middels een donatie.

Kinderpostzegel: 39 cent frankeerwaarde + toeslag 19 cent voor goed doel TPG Post en de Stichting Kinderpostzegels Nederland ontwikkelen ieder jaar in gezamenlijk overleg een velletje Kinderpostzegels. Dit jaar is het ontwerp van grafisch vormgeefster Annelys de Vet. De Vet laat op het velletje op kleurrijke wijze de samenhang zien tussen kijken, spelen, zingen, lezen en dansen. Het velletje bevat zes Kinderpostzegels en kost 3,48 euro: 2,34 euro frankeerwaarde van de postzegels en 1,14 euro voor het goede doel. Met de opbrengst van die toeslag worden bijvoorbeeld projecten gesteund voor kinderen met een handicap, opvang van straatkinderen of kinderen die het slachtoffer zijn van geweld.

Jeugdsportfonds in Amsterdam
De Stichting Kinderpostzegels Nederland steunt jaarlijks honderden projecten in binnen- en buitenland en geeft op die manier kinderen die dat nodig hebben een steuntje in de rug. In Amsterdam worden bijvoorbeeld circa 25 projecten gesteund en het Jeugdsportfonds is daar een voorbeeld van. Stichting Kinderpostzegels Nederland heeft geholpen bij de start van dit Amsterdamse initiatief om sporten voor elk kind toegankelijk te maken. Alle positieve lichamelijke en geestelijke aspecten van het sporten dragen bij aan noodzakelijke ervaringen die voor kinderen van groot belang zijn om straks als volwassenen te kunnen voldoen aan de hoge eisen die de maatschappij stelt.

(