Politie Zaanstreek-waterland



13:40 02-NOV-03
loc.: KROMMENIE

Man aangehouden voor poging doodslag

Een 40-jarige man is zondagmiddag aangehouden wegens poging doodslag op zijn ex-vrouw. De 35-jarige vrouw had met de man afgesproken in een woning van een kennis in Krommenie zodat hij hun dochtertje van anderhalf kon zien. In de woning ontstond tussen de man en de vrouw een meningsverschil, waarna de man de vrouw aan haar haren zou hebben meegesleurd. Vervolgens zou hij hebben geprobeerd de vrouw door een gesloten raam te duwen en kneep hij vervolgens haar keel dicht. Tevens zou de man gedreigd hebben de vrouw te vermoorden. De vrouw slaagde er uiteindelijk in een vriend te bellen, die vervolgens de politie waarschuwde. De 40-jarige man werd in de woning aangehouden en werd in verzekering gesteld.

15:12 02-NOV-03
loc.: WORMERVEER, KIKKERTWEG

Acht computers weg

Bij een inbraak in een bedrijf zondagmiddag, zijn acht computers gestolen. Nadat een raam werd geforceerd, werden diverse ruimtes doorzocht. Daarbij werd ook nog een binnendeur ingetrapt.

09:27 03-NOV-03
loc.: PURMEREND, TRAMPLEIN

Klant houdt winkeldief aan

Na een achtervolging heeft een klant van een benzinestation een 33-jarige man uit Purmerend aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De klant had getankt en liep nadat hij had afgerekend de winkel uit. Tegelijkertijd kwam de 33-jarige man de winkel in en vervolgens zag de klant dat de man naar het rek met tijdschriften liep en er een aantal onder zijn jas stopte. De klant zag vervolgens dat de man naar buiten liep, de tijdschriften onder zijn jas vandaan haalde en in zijn tas stopte en vervolgens wegfietste in de richting van het Gouw. De klant ging in zijn auto achter de man aan en kon hem op de Westerstraat klemrijden en aanhouden. Op dat moment reden surveillerende agenten voorbij, die de man overbrachten naar het politiebureau. De Purmerender bekende de diefstal.

09:44 03-NOV-03
loc.: MONNICKENDAM, GRAAF WILLEMLAAN

Ruiten kerk ingegooid

Zondag tussen 00.30 uur en 13.30 uur zijn twee ruiten van de gereformeerde kerk ingegooid. Tevens werden een buitenlamp en een kozijn vernield.


Verkeershandhaving


J. van der Molen


Telefoon (075) 687 40 80


Fax (075) 687 33 59


Nr. vht-031103


08:30-11:30 01-02-NOV-03
ASSENDELFT, RIJKSWEG BUITENHUIZEN-BEVERWIJK N246
34 km per uur te hard
Afgelopen weekend werden op verschillende doorgaande wegen in Zaanstad snelheidscontroles gehouden. Op de Rijksweg Buitenhuizen-Beverwijk in Assendelft en de Provincialeweg Westzaan-Westgraftdijk (N246, 100 km per uur), werd respectievelijk op zaterdag en zondag een snelheidscontrole gehouden. Er werden snelheden van ruim 130 km per uur gemeten. Het overtredingspercentage bedroeg op beide wegen vier procent. Het hoogste aandeel overtredingen werd zaterdag op de Provincialeweg Zaandam-Castricum in Wormerveer gemeten. Elf procent van alle passanten reed zaterdagmiddag harder dan de toegestane 70 km per uur. De hoogste snelheid bedroeg 110 km per uur.
Op de Kepplerstraat in Zaandam werd zondagmiddag een uitschieter van 81 km per uur gemeten. Het overtredingspercentage bedroeg zeven procent.

01-02-NOV-03
MIDDELIE/ BEEMSTER, MIDDENWEG, PROVINCIALEWEG N247/N244

Veel te hard

Afgelopen weekend werd een aantal snelheidscontroles gehouden op de Provincialewegen in Middelie en in de Beemster. Op de Middenweg in de Noord-Beemster was het aandeel hardrijders het hoogst met acht procent. De hoogste snelheid bedroeg 100 km per uur. Het laagste percentage overtredingen werd op de N244 in de Midden-Beemster gemeten. Hier reed zaterdagmiddag slechts een tiental automobilisten te hard, terwijl meer dan duizend voertuigen de controleplaats passeerden. De hoogste snelheid bedroeg 128 km per uur. Op de Provincialeweg N247 (80 km per uur) in Middelie werd zaterdagochtend een hoogste snelheid gemeten van 128 km per uur. Drie procent van alle passanten reed te hard.

01-02-NOV-03
PURMEREND/ILPENDAM, JAAGWEG
PURMERLAND

Eén op de vijf te hard

Tijdens een snelheidscontrole op de Jaagweg in Purmerend reed een vijfde deel van alle bestuurders zaterdagochtend te hard. De hoogste snelheid bedroeg 77 km per uur bij een toegestane snelheid van 50 km per uur. In Ilpendam was het aandeel hardrijders zaterdagavond een stuk lager. Een op de twintig bestuurders reed harder dan de toegestane 80 km per uur. De hoogste snelheid bedroeg 138 km per uur. In Purmerland (50 km per uur) werd zondagmiddag ook op snelheid gecontroleerd. Het aandeel overtredingen was 13%. De hoogste snelheid bedroeg 80 km per uur.

ZAANDIJK, PROVINCIALEWEG ZAANDAM-CASTRICUM

Drankrijder zonder rijbewijs

Een 38-jarige man uit Wormerveer werd in de nacht van zondag op maandag aangehouden wegens het rijden onder invloed. De man had ruim tweeëneenhalf keer zoveel drank op (595 ug/l) als toegestaan. Bovendien bleek de man niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Dit was vorig jaar al ingevorderd toen de man ook met een flinke slok op achter het stuur van zijn auto zat. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

GEHELE REGIO, OKT-03

250 asociale weggebruikers staande gehouden

Gedurende de laatste week (27 tot en met 31 oktober) van de maand oktober heeft de politie ruim 150 asociale weggebruikers staande gehouden. In het teken van de landelijke campagne 'Agressie in het verkeer' was het verkeerstoezicht in de eerste en de laatste week van oktober verscherpt. De vele verkeersovertreders, automobilisten en motorrijders, waren vooral te vinden op Provincialewegen en snelwegen in de hele regio. Verspreid over de eerste en de laatste week van oktober werden in totaal ruim 250 bestuurders bekeurd en op hun gevaarlijke weggedrag aangesproken.
De 'asociale' gedragingen liepen uiteen van bellen tijdens het rijden tot keren op de snelweg in de file. Van vijf automobilisten werd het rijbewijs ingevorderd omdat zij meer dan 50 km per uur te hard reden. Voor het inhalen over de doorgetrokken streep werden de meeste boetes (a 115 euro) uitgedeeld, in totaal 64 keer. Bijna evenveel hardrijders werden aan de kant gezet. Verder werden 41 bestuurders die belden tijdens het rijden bekeurd. De overige overtredingen betroffen rijden over het verdrijvingsvlak, bus- of vluchtstrook (24x), door rood rijden (15x), verkeerd voorsorteren (5x), kleven (3x), negeren van een inrijverbod of verplichte rijrichting (4x), en rechts inhalen (6x).
Agressief rijgedrag zorgt voor gevaarlijke verkeerssituaties. Mensen die bewust overtredingen begaan in het verkeer, raken vaker betrokken bij een ongeval, zo blijkt uit onderzoek van het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid). Bestuurders die zich op hun beurt ergeren aan het gedrag van hun medeweggebruikers, zorgen ook weer voor gevaarlijke verkeersovertredingen. Onnodig links blijven rijden kan bij medeweggebruikers bijvoorbeeld bumperkleven uitlokken. Ongeveer de helft van alle weggebruikers zegt bumperkleven de grootste ergernis in het verkeer te vinden.Te weinig afstand houden veroorzaakt veel ongevallen en files. Ongeveer 40 procent van alle ongevallen op de snelwegen zijn het gevolg van kop-staartbotsingen. Negen van de tien kop-staartbotsingen zijn het gevolg van onvoldoende afstand houden. In 2002 zijn in heel Nederland 57 ongevallen met dodelijke afloop en 5300 ongevallen met ziekenhuisopname geregistreerd.



---- --