Politie Noord- en Oost Gelderland



* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District Noordwest-Veluwe



P E R S B E R I C H T



POLITIEDISTRICT NOORDWEST-VELUWE



3 november 2003



Man verdacht van diefstallen vanaf graven


De politie op de NW Veluwe heeft een 59 jarige man uit Wijhe aangehouden op verdenking van een groot aantal diefstallen van voorwerpen vanaf graven op begraafplaatsen. De politie heeft zo'n 250 voorwerpen bij de man thuis aangetroffen en in beslag genomen. Het gaat daarbij om voorwerpen die variëren van beeldjes, bloemenvazen, potjes, lantaarns etc.


De man heeft inmiddels bekend, dat hij al een langere tijd op tal van begraafplaatsen in de provincie Gelderland en Overijssel diefstallen vanaf begraafplaatsen pleegde. Hij heeft daarvoor geen motief genoemd. Hij ging per auto naar begraafplaatsen en nam daar voorwerpen weg "die hij mooi vond". De politie vermoedt, dat de man al wel zo'n 6 tot 12 maanden met deze diefstallen bezig is geweest. Hij heeft diefstallen toegegeven vanaf begraafplaatsen in o.a. Hattem, Heerde, Epe, Harderwijk, Warnsveld, Holten, Nijverdal, Zwolle en Raalte.
De politie van de Noordwest Veluwe kwam de man op het spoor na tips over zijn signalement en zijn auto.



Herkenning



De voorwerpen hebben veelal een geringe economische waarde, voor de nabestaanden hebben ze een zeer hoge emotionele waarde.


De politie streeft er naar om zo veel mogelijk voorwerpen aan de benadeelden terug te kunnen geven. Zij stelt de benadeelden die dit jaar van een dergelijk feit aangifte deden, persoonlijk via een brief op de hoogte. Zij worden uitgenodigd om de voorwerpen op het bureau in Heerde voor herkenning te bekijken. Na positieve herkenning kan het voorwerp aan de benadeelden worden meegegeven.



Kijkdag


Andere benadeelden, die geen persoonlijke uitnodiging ontvangen, worden door de politie in Heerde in de gelegenheid gesteld om zaterdagmiddag 8 november as. tussen 13.30 uur en 16.00 uur naar het politiebureau aan de Zwolseweg in Heerde te komen om de voorwerpen voor herkenning te bekijken.



Nadere informatie:

Politievoorlichter Bert Top

055 - 548 60 58




---- --